У Кодексі законів про працю з'явилась нова причина для звільнення

Дізнайтесь про ще одну підставу для розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця

Звільнення через невиконання працівником правил поведінки

У Кодексі законів про працю України з'явилась нова підстава для розірвання трудового договору: невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації в частині положень, передбачених частиною другою статті 142 КЗпП (п. 14 ст. 40 КЗпП).

Чи правомірно звільнити за розголошення комерційної таємниці будь-якого працівника

Зміни були затверджені Законом України від 4 червня 2024 року № 3768-IX «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань», що набув чинності 27 вересня 2024 року.

Отже, складовою правил внутрішнього трудового розпорядку відтепер можуть бути правила поведінки на підприємстві, які містять положення про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, державної чи комерційної таємниці, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

Підприємства, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, обов’язково повинні затвердити такі правила поведінки. Підприємства, які не належать до цієї категорії, не зобов'язані створювати правила. 

На практиці відповідні правила і кодекси поведінки прийняті і тривалий час використовуються підприємствами, діяльність яких пов’язана з використанням інформації з обмеженим доступом. Прийняття правил поведінки бажане і допоможе унормувати ці питання.

За інформацією ФПСУ

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Журнал реєстрації заяв з кадрових питань

Службовий документ — офіційний документ, який юридична особа створила або отримала у процесі діяльності, відповідним чином зареєструвала та/або засвідчила (п. 3.14 ДСТУ 2732:2023 2732:2004 «Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення понять»).
50124

Заява на звільнення під час воєнного стану: зразок

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136) на період воєнного стану ввів ще одну поважну причину, за якої працівник може звільнитися за власним бажанням без попередження за два тижні. Щоб працівник правильно написав таку заяву, надайте йому зразок.
31409

Заява про звільнення за згодою сторін

Розірвання трудових відносин за пунктом 1 статті 36 КЗпП застосовують у випадку взаємної згоди сторін трудового договору. Ініціювати припинення трудового договору за цією підставою може як працівник, так і роботодавець. Чому доцільно, щоб заява на звільнення за угодою сторін була письмовою, а не лишилась на рівні усних домовленостей? Дізнайтеся нюанси та приклади з судової практики й скачайте зразок заяви на звільнення за згодою сторін 2024.
105822

«За власним бажанням з моменту бажання…», або Чим закінчуються жарти з Фемідою

Президент повідомив, що глава його Офісу та всі члени команди від початку написали заяви про звільнення за власним бажанням без дат. Якщо не даватимуть ради роботі, він підпише їх. Така заява — лайфхак від урядовців чи юридично нікчемний документ?
2618

Трафаретні форми заяв про надання щорічної відпустки та виплату компенсації

Трафаретна форма документа — це шаблонний текст з визначеними місцями для змінної інформації. Трафаретні форми дають змогу уніфікувати документи та пришвидшити їх опрацювання. Для прикладу наводимо трафаретні форми заяв про надання щорічної відпустки та про виплату компенсації за невикористану відпустку.
7013

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді