Фонди соціального страхування об’єднують, а соціальне страхування регламентуватиме новий закон

Шляхом злиття ФСС з ТВП і ФСС НВП утворюється єдиний Фонд державного соціального страхування. Питання соціального страхування наразі визначатимуться Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

Шляхом злиття ФСС з ТВП і ФСС НВП утворюється єдиний Фонд державного соціального страхування. Питання соціального страхування наразі визначатимуться Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Початок 2015 року вносить чимало коректив у щоденну кадрову практику. В останні дні року, що минув, Верховна Рада ухвалила низку законів, які було підписано Президентом України і навіть встигли побачити світ на шпальтах офіційних видань, а відтак і набрати чинності.

Так, 30 грудня 2014 року у «Голосі України» (№ 252-1) опубліковано прийнятий напередодні Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 № 77-VIII (далі — Закон № 77).

Закон № 77, а точніше — зміни, які вносяться ним до багатьох актів законодавства, вже встиг набути широкого розголосу і спричинив численні запитання фахівців кадрових служб (про що свідчать запитання, що надходять до експертів системи «Експертус Кадри» через сервіс «Запитати Експерта»).

Нововведень, дійсно, чимало, утім, вони не є «революційними», йдеться, скоріш, про закономірну еволюцію законодавства, обумовлену необхідністю раціонально витрачати кошти як бюджетні, так і платників — чи то податків, чи то соціального внеску.

Водночас, певні зміни є процедурними, тож, маємо добре на них розумітися.

Згідно з частиною другою розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 77 з 1 січня 2015 року втратив чинність один з «базових» законів, яким керувалась у роботі кожна кадрова служба, — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-III (далі — Закон № 2240). Звісно, це не означає, що питання оплати листків непрацездатності, призначення допомоги по вагітності і пологах або у зв’язку з похованням залишилися неврегульованими.

Основні положення Закону № 2240 увійшли до нового законодавчого акта, назва якого відтепер постійно звучатиме як на сторінках журналу «Кадровик-01», у матеріалах системи «Експертус Кадри», так і у вашій роботі.

Отже, знайомимось і звикатимемо: Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (у редакції Закону України від 28.12.2014 № 77-VIII). 

ДО ВІДОМА

Хай не дивує вас дата нового закону — 23 вересня 1999 року. Цей акт законодавства увібрав найважливіші норми двох інших — Закону № 2240 і Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.1999 № 1105-XIV, утім, оскільки саме останній було обрано «базою» для комплексного законодавчого регламентування соціального страхування, Закон «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» побачив світ як «нова редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», а відповідно — «наслідував» дату свого «попередника».

Наразі саме Закон «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон про соціальне страхування) визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров’я.

Серед найважливішого звернімо увагу, що з 1 січня 2015 року створюється Фонд соціального страхування України шляхом злиття двох фондів — Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (ФСС НВП) і Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФСС з ТВП).

Мета злиття фондів — підвищення ефективності управління у сфері соціального страхування, скорочення та оптимізація витрат на управління, спрощення обслуговування застрахованих осіб і роботодавців.

ВАЖЛИВО

До завершення заходів, пов’язаних з утворенням Фонду соціального страхування України та його робочих органів, виконання функцій та завдань, передбачених цим Законом, забезпечують у межах компетенції відповідні виконавчі дирекції та їх робочі органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ч. 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону про соціальне страхування).

Нормативно-правові та розпорядчі акти фондів, що реорганізуються, діють до затвердження відповідних рішень новим Фондом соціального страхування (згідно з ч. 9 Прикінцевих та перехідних положень Закону про соціальне страхування).

Сподіваємося, що злиття фондів принесе державі очікувану економію, адже за розрахунками Міністерства фінансів України об’єднання фондів соціального страхування має сприяти скороченню адміністративних видатків на 600 млн. грн.

Докладні роз’яснення – читайте у журналі «Кадровик-01» № 1/2015.

Замовте цей номер журналу за тел.: 044 586 56 06, Callback 0 800 212 012

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
71

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25849

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46527

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33818

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22742

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді