Невтішна статистика: аби зберегти кваліфіковані кадри, роботодавці масово запроваджують режим неповного робочого часу

У цілому реальна зарплата в Україні знизилася на 13%. Офіційні дані зайнятості населення не відповідають дійсності

Щоб мінімізувати ризик скорочень на підприємствах роботодавці переводять своїх працівників на неповну зайнятість і скорочують заробітні плати. Про це під час прес-конференції повідомила завідувачка відділом соціальних проблем ринку праці Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Лариса Лісогор.

Лісогор, зокрема, зазначила, що офіційні дані зайнятості населення не відповідають дійсності.

«При падінні економіки зайнятість зростати не буде. Роботодавці намагаються утримати кваліфікованих працівників, переводячи їх на неповну зайнятість і скорочуючи зарплати», - сказала Лісогор, додавши, що зараз в Україні 15,7% працівників у промисловості змушені працювати в скороченому режимі.

Водночас служба статистики повідомляє, що реальна заробітна плата в Україні в жовтні 2014 року скоротилася на 13,1%.

Найбільш значне зниження заробітної плати минулого місяця в порівнянні з аналогічним місяцем 2013 року спостерігалося в Луганській (на 28,6%), Донецькій (на 17,1%), Харківській (на 13,9%) областях.

Скорочення реальної зарплати в Києві склало 12%. При цьому в столиці зафіксовано і найвищий рівень зарплат, середня за жовтень - 5427 гривень, найнижчий - у Тернопільській області - 2581 гривень.

У порівнянні з попереднім місяцем поточного року реальна зарплата скоротилася на 1,5%. Водночас показник середньої заробітної плати в Україні в жовтні зріс на 0,8% порівняно з вереснем - до 3509 грн.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
69

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25830

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33800

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22712

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді