Профспілки обговорюють новий професійний стандарт кухаря
Професійні стандарти в кадровій роботі
СПО об’єднань профспілок на сайті оприлюднив проєкт професійного стандарту «Кухар» (далі — Профстандарт).
Розробник Профстандарту — ГО «Громадський центр «Нова генерація» зауважив, що зміна Профстандарту дозволить:
- адаптувати його до реальної ситуації на ринку;
- забезпечить відповідність підготовки кухарів сучасним умовам праці;
- поліпшить конкурентоспроможність кухарів;
- сприятиме розвитку української гастрономічної культури.
Згідно з Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (КП) назва професії — Кухар (код КП 5122).
Національний реєстр кваліфікацій містить Профстандарт кухаря, який Мінекономіки затвердило наказом від 03.02.2021 № 210. Його вирішили замінити, щоб привести у відповідність до Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів, затвердженого постановою КМУ від 31.05.2017 № 373.
Метою діяльності за професією кухаря є приготування, відпуск, презентація та / або подача страв, кулінарних виробів та напоїв.
Профстандарт передбачає професійну кваліфікацію згідно з Національною рамкою кваліфікацій (НРК):
- молодшого кухаря — 3 рівень НРК;
- кухаря — 4 рівень НРК;
- старшого кухаря — 5 рівень НРК.
Профстандарт визначатиме документи, що підтверджують професійну кваліфікацію, професійний розвиток, опис трудових функцій та їх розподіл за професійними кваліфікаціями.
Обговорення Профстандарту триватиме до 21.04.2025.
За інформацією СПО об’єднань профспілок