Право батька дитини з інвалідністю на додаткову соціальну відпустку

455

Запитання

Чи має батько дитини з інвалідністю право на додаткову відпустку, якщо він виховує її разом із матір'ю?

Відповідь

Ні, не має. Підстави для надання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи (далі — відпустка на дітей), визначає стаття 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

Як надати додаткову відпустку на дітей

Закон про відпустки визначає чіткі підстави, коли батько має право на додаткову відпустку на дітей.

Отже, якщо батьки дитини одружені, то чоловік має право на відпустку на дітей в одному випадку — у разі тривалого перебування матері у лікувальному закладі.

Якщо мати дітей не працює, батько також не набуває права на відпустку на дітей.

Якщо батьки дитини розлучені, батько має право на відпустку на дітей, якщо виховує дитину без матері та надасть підтвердні документи.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
72266

Оформлення відпустки на дітей: найпоширеніші питання

У цій статті розглянемо важливі аспекти відпусток працівників, які мають дітей. Кому доступна додаткова соціальна відпустка на дітей, вік дітей, який дає право на соціальну відпустку, особливості надання таких відпусток та їх тривалість. Які особливості застосування додаткової відпустки матері двох дітей віком до 15 років та чи передбачена законодавством додаткова відпустка на дитину інваліда? Дізнайтеся у статті.
433106

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

Незабаром літо, а отже, — відпустка! Саме з цією порою асоціюється найактивніший сезон відпочинку. У фахівців кадрової справи — асоціації трохи інші. Адже саме на їхні плечі лягає обов’язок з оформлення відпусток усім працівникам. А це — справа не з найлегших…
43686

Заява на додаткову відпустку працівникам, які мають дітей: зразок

Для працівників, які виховують неповнолітніх дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А І групи, законодавством гарантоване право на отримання додаткових днів відпочинку.
118444