Чи правомірно зобов’язати кадровика укладати цивільно правові договори

1371

Запитання

Чи може директор доручити інспектору з кадрів укладати цивільні договори з виконавцями послуг?

Відповідь

Готувати цивільно-правові договори (підряду, надання послуг) повинна юридична служба підприємства.

Розділ II «Загальні положення про договір» ЦК визначає, як укладати цивільні договори. Глави 61–63 ЦК встановлюють особливості укладання договорів підряду та надання послуг. Отже, відносини, які виникають між підприємством і особою — цивільно-правові і потребують підготовки в галузі правознавства.

Масштабні перевірки стартують з 1 вересня, є час підготуватися

Вимоги до знань цивільного права висувають до працівників юридичних служб, а складати договори — одна з їхніх трудових функцій. Приміром, юрисконсульт розроблює документи правового характеру, вивчає практику укладення і виконання договорів.

Працівники кадрових служб мають розумітися на трудовому праві. Такі вимоги містять кваліфікаційні характеристики:

  • начальника відділу кадрів;
  • інспектора відділу кадрів.

Кваліфікаційні характеристики містить Випуск 1 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП), який затвердило Мінпраці наказом від 29.12.2004 № 336.

Дійсно, деякі роботодавці вносять до посадових інструкцій працівників кадрових служб обов’язки укладати цивільно-правові договори. Однак доручати кадровику без юридичної освіти готувати цивільні договори не лише неправомірно, а й може коштувати роботодавцю штрафів та судових позовів.

Право і практика

Інспектору з кадрів доручили укласти договір підряду. Через незнання цивільного права договір підряду містить ознаки трудового договору. При перевірці Держпраці визнала договір трудовим. Роботодавець буде змушений укласти з особою трудовий договір. Підприємство сплатить штрафні санкції у розмірі 10 МЗП (ст. 265 КЗпП), а керівника підприємства притягнуть до адмінвідповідальності у вигляді штрафу на суму 8500–17 000 грн (ст. 41 КпАП).

Працівнику без юридичної освіти не можна доручити укладати цивільно-правові договори. Коло завдань та обов’язків окремих працівників можна розширити і доручити тільки таку роботу, яка не потребує іншої спеціальності, кваліфікації.

Крім того, такий розподіл обов’язків суперечить правилам професійної класифікації. Посада начальника відділу кадрів належить до розділу 1 КП «Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі)», інспектора з кадрів — до розділу 3 «Фахівці», а юрисконсульта — до розділу 2 «Професіонали». Можна доручати працівникам роботу, передбачену для різних груп посад, але рівних за складністю. Всі посади — у різних розділах КП і не рівні за складністю. Підстави обмежень — абзац 4 пункту 6 Загальних положень Випуску 1 ДКХП. Не дотримаєте їх — матимете негативні наслідки для підприємства.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
169811

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
5566

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10166

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10199