Як провести загальні збори трудового колективу під час карантину

6553

Запитання

Як провести загальні збори трудового колективу в умовах карантину: на відкритому повітрі чи засобами електронного зв’язку?

Відповідь


Під час карантину проводьте загальні збори трудового колективу (далі — Збори) у приміщенні (у конференц-залі, на робочих місцях open-space) чи на відкритому повітрі. Дотримуйте вимоги «карантинної» постанови Уряду залежно від рівня епідемічної небезпеки для території вашого регіону.

Якщо площа приміщення чи майданчик на відкритому повітрі не забезпечують такої дистанції для всіх, частина працівників може взяти участь у зборах онлайн — у скайп-конференції на своїх робочих місцях або вдома. Головне — зібрати підписи всіх працівників, що брали участь у Зборах.

Наради онлайн і віддалений доступ

Збори ухвалюють рішення відкритим голосуванням більшістю голосів членів колективу, присутніх на Зборах (ч. 1 ст. 21 Закону СРСР «Про трудові колективи і підвищення їх ролі в управлінні підприємствами, установами, організаціями» від 17.06.1983 № 9500-X, далі— Закон про трудові колективи; діє в Україні в частині, що не суперечить Конституції України та законам України, відповідно до постанови ВРУ від 12.09.1991 № 1545-ХІІ).

Частина 5 статті 20 Закону про трудові колективи скеровує: збори вважають правомочними, якщо в них бере участь більше половини загальної кількості членів колективу.

Постанови КМУ, якими запровадили, а згодом подовжили на всій території України карантин, дають змогу на законних підставах проводити Збори засобами електронного зв’язку. Заборонено проводити масові заходи — культурні, спортивні, розважальні, соціальні, релігійні, рекламні та інші залежно від рівня епідемічної небезпеки на території регіону:

  • «зелений» та «жовтий» — за участю більше однієї особи на 5 кв. м площі будівлі або території на відкритому повітрі, де проводять захід, фізична дистанція між учасниками не менше ніж 1,5 м;
  • «помаранчевий» — за участю більше ніж 100 осіб та більше однієї особи на 20 кв. м площі будівлі або території, якщо захід проводять на відкритому повітрі.

Підстави — підпункт 1 пункту 11, підпункт 1 пункту 14 Постанови КМУ «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22.07.2020 № 641).

Визначення «масових заходів» законодавство не містить. Натомість краще діяти так, щоб не наразити директора і працівників на ризик захворіти та відповідальність за порушення умов карантину.

Якщо роботодавець може забезпечити соціальну дистанцію, але для меншої кількості працівників, проведіть не загальні збори, а конференцію трудового колективу. Закон про трудові колективи дозволяє проводити конференцію, якщо скликання загальних зборів утруднене.

Колектив обирає делегатів на конференцію, наприклад, по два представники від підрозділу. Конференція вважається правомочною, якщо в ній бере участь не менш як дві третини делегатів (ч. 5 ст. 20 Закону про трудові колективи).

image61

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Учасники наради: кого і як запрошувати

Психологи радять проводити ділові наради у четвер. Якщо готуємо велику нараду, варто подбати про реєстрацію її учасників. Сповіщати учасників про нараду треба завчасно. І не лише сповістити, а й надіслати порядок денний наради. Секретів ефективної наради чимало. Але експерти журналу «Довідник секретаря та офіс-менеджера» поділяться всіма
12559

Порядок денний наради: складаємо правильно

Підготовка наради починається з порядку денного. Формування порядку денного наради базується на усталених правилах. Є й правила документаційного оформлення порядку денного. Про все це розповідають експерти професійного журналу «Довідник секретаря та офіс-менеджера»
17007

З чого починати організацію нарад

Проблемні наради проводять з метою вироблення найкращого рішення в найкоротший термін. Оперативні диспетчерські наради присвячені поточним завданням чи плануванням роботи на найближчі дні. Види нарад на вашому підприємстві та Порядок підготовки нарад доцільно регламентувати у внутрішньому нормативному документі
14559