Скорочення працівника під час воєнного стану

2216

Запитання

Чи можна під час воєнного стану скоротити працівника, який хворіє?

Відповідь

Звільнити працівника під час воєнного стану з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності можна керуючись спеціальною нормою — частина 1 статті 5 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX. Датою звільнення є перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначений у документі про тимчасову непрацездатність.
Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Зазначимо, що коли працівник хворіє, визначити конкретну дату припинення трудового договору неможливо, тому доведеться його звільняти в два етапи.
 
1. Підготувати наказ, в якому буде визначена дата звільнення за скороченням — перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності.
 
Потрібно ознайомити працівника із наказом.
 
 2. Підготувати наказ про звільнення за скороченням у день фактичного виходу працівника на роботу після хвороби.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
2116