Відпустка під час воєнного стану

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Що має врахувати кадровик, якщо працівник просить надати відпустку в умовах воєнного стану?

Щорічна відпустка під час воєнного стану

Попри воєнний стану щорічні основні відпустки кадровики надають відповідно до графіка відпусток.

Частина 1 статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі — Закон № 2136)  щодо відпусток у період дії воєнного стану скеровує:

1. У період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переносять на період після припинення або скасування воєнного стану. За рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можна надавати без збереження заробітної плати.

Як ознайомити працівників з кадровими документами під особистий підпис Відрядження працівника під час воєнного стану

У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. Норми частини сьомої статті 79, частини п’ятої статті 80 Кодексу законів про працю України та частини п’ятої статті 11, частини другої статті 12 Закону України  «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) у період дії воєнного стану не застосовують.

У разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачують грошову компенсацію відповідно до статті 24 Закону про відпустки.

Таким чином роботодавець має право вирішувати на власний розсуд, чи надати працівнику щорічну основну відпустку в умовах воєнного стану повної тривалості, чи обмежити її 24 календарними днями. Крім того, роботодавець самостійно вирішує, чи надавати щорічну основну відпустку під час воєнного стану за минулий рік.

Якщо в графіку були заплановані інші види оплачуваних відпусток, теж їх надавайте.

Відмова у наданні відпустки під час війни

Якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури або робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення), роботодавець має право під час воєнного стану відмовити йому у щорічній або іншій відпустці, окрім відпусток:

Так скеровує частина 2 статті 12 Закону № 2136.

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Збережіть собі цю шпаргалку. Експерт зібрав усе, що потрібно знати кадровику про стаж для щорічної відпустки. Також врахували останні зміни, що діють із 24 грудня 2023 року.

Оформлення відпустки під час воєнного стану

Підготуйте наказ на щорічну відпустку або додаткову відпустку працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи. Врахуйте, що протягом воєнного стану не діє норма статті 73 КЗпП. Тобто поки триває війна в України, при визначенні тривалості цих відпусток, враховуйте святкові та неробочі дні.

Працівників, які виконують свою роботу дистанційно або виїхали за кордон, ознайомлюйте з наказом про відпустку, за допомогою  узгоджених доступних засобів зв’язку. Й у такий самий спосіб отримуйте від них заяви.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді