Звільнення сумісника: вихідна допомога

1256

Запитання

Якщо підприємство звільняє сумісника, то чи треба платити вихідну допомогу (звільнення відбувається за скороченням, але в людини залишається основна робота)?

Відповідь

Форма власності підприємства та форма працевлаштування працівника — основна робота чи сумісництво, не впливають на право працівника на вихідну допомогу при звільненні за скороченням чисельності та штату. 

До 25 листопада 2022 року керівники державних підприємств, установ, організацій мали право звільняти сумісників із підстав, передбачених законодавством, а також якщо приймали основного працівника чи обмежували сумісництво у зв’язку з особливими умовами та режимом праці, без вихідної допомоги (п. 8 Положення № 43). 

Проте уряд змінив умови звільнення сумісників.

Стаття 44 КЗпП передбачає, що роботодавець виплачує працівникові вихідну допомогу в розмірі не менше середнього місячного заробітку, якщо припиняє трудовий договір на підставі пункту 1 частини першої статті 40 КЗпП. 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
247095

Одноразова грошова допомога при виході на пенсію: чи виплачують?

Одноразову грошову допомогу в розмірі 10 місячних посадових окладів за наявності не менше 10 років стажу на посадах в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців наразі не виплачують.
20409

Виплати після звільнення: на що розраховувати та в якому розмірі

Про те, що при звільнення працівнику слід виплатити зароблену заробітну плату та компенсувати невикористану відпустку — відомо всім. Але це не все. За певних підстав звільнення держава гарантує ще й виплату вихідної допомоги. Розглянемо, хто та в якому розмірі може розраховувати на виплати після звільнення.
5066