Виплати після звільнення: на що розраховувати та в якому розмірі

Про те, що при звільнення працівнику слід виплатити зароблену заробітну плату та компенсувати невикористану відпустку — відомо всім. Але це не все. За певних підстав звільнення держава гарантує ще й виплату вихідної допомоги. Розглянемо, хто та в якому розмірі може розраховувати на виплати після звільнення.

Вихідна допомога — це гарантована державою компенсація працівнику, який звільняється, якщо ініціатором звільнення виступає роботодавець.

Право та умови виплати вихідної допомоги при звільненні закріплені у статті 44 КЗпП. Цією ж статтею чітко визначено перелік ситуації, у разі настання яких виплачується така допомога, та мінімальний розмір виплат.

До відома

Трудовим законодавством установлено мінімальний розмір виплати при звільненні. Проте роботодавець може встановлювати у колективному договорі значно більші розміри.

Підстава звільнення

Розмір вихідної допомоги

  • відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв’язку із зміною істотних умов праці;
  • зміна в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників;
  • виявлення невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню цієї роботи, а так само в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов’язків вимагає доступу до державної таємниці;
  • поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу

не менше середнього місячного заробітку

призов або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу (пункт 3 статті 36)

дві мінімальні заробітних плати

порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору (статті 38 і 39)

у розмірі, що встановлений колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку

припинення трудового договору з підстав, зазначених у пункті 5 частини першої статті 41

не менше ніж шестимісячний середній заробіток

Як розрахувати розмір вихідної допомоги та особливості її виплати при звільненні за угодою сторін — у консультації «Вихідна допомога при звільненні: обчислення та виплата».

Про виплату вихідної допомоги у разі скорочення чисельності чи штату працівників — у консультації «Виплата вихідної допомоги при скороченні».


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді