На які виплати при звільненні за згодою сторін розраховувати працівнику

Однією з причин для припинення трудових відносин є угода сторін, тобто взаємна домовленість між роботодавцем та працівником. Обов’язковою передумовою для застосування цієї підстави розірвання трудового договору є відсутність заперечень між сторонами та цілковите узгодження їхніх дій.

Звільнення за згодою сторін може застосовуватися як при припиненні трудового договору, укладеного на невизначений строк, так і строкового трудового договору.

Варто врахувати те, що трудовим законодавством не передбачено виплати вихідної допомоги при звільненні за згодою сторін. Проте, укладаючи угоду, сторони можуть домовитися про грошові компенсації працівнику при звільненні.

Виплата компенсації за невикористану відпустку при звільненні за згодою сторін

Якщо у працівника залишилися невикористані дні відпустки, які підлягають грошовій компенсації, роботодавець має їх оплатити при звільненні. Підставою для нарахування компенсації за невикористану відпустку слугуватиме наказ про звільнення за згодою сторін, який фахівець кадрової служби передає до бухгалтерії для нарахування виплат.

На основі табеля обліку використання робочого часу працівнику, що звільняється, нараховують заробітну плату за відпрацьований час. Для своєчасної виплати та оформлення підсумованого табеля кадровик має ознайомити табельника із наказом про звільнення або передати копію такого наказу.

Виплата по безробіттю при звільненні за згодою сторін

Працівник, який звільняється за угодою сторін (на відміну, приміром, від звільнення за власним бажанням без поважних причин) та з погляду законодавства України набуває правового статусу безробітного, має право отримувати у центрі зайнятості за місцем проживання допомогу по безробіттю, починаючи з 8-го дня (ст. 22, 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 № 1533-III).

Проте загальна тривалість отримання виплати допомоги по безробіттю особою, яка звільнилась з останнього місця роботи за угодою сторін, скорочується на 90 днів, і не може перевищувати відповідно 270 чи 630 днів (для осіб передпенсійного віку) протягом двох років.

При звільненні працівника варто поінформувати його про можливість отримання допомоги по безробіттю у найближчий після звільнення час, оскільки це може стати вирішальним аргументом при обранні підстави звільнення.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді