Мінімальна зарплата зросте з 1 жовтня: чи змінювати штатний розпис

Змінювати штатний розпис доведеться не всім кадровикам. Дізнайтеся, чи потрібно зробити це на вашому підприємстві. Водночас про збільшення штрафів за порушення законодавства про працю треба пам’ятати кожному.

money_16_02.jpg

Відповідно до статті 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» від 02.12.2021 № 1928-ІХ з 01 жовтня 2022 року мінімальна заробітна плата (МЗП) зросте:

  • із 6500 грн до 6700 грн на місяць;
  • із 39,26 грн до 40,46 грн за годину.

Проте мінімальний розмір посадового окладу у штатному розписі може становити 2481 грн до 31.12.2022. Тож якщо штатний розпис вашого підприємства містить посадові оклади на рівні мінімальної зарплати, вносити зміни не обов’язково. Утім, зміни потрібні, якщо, наприклад, положення про оплату праці підприємства передбачає, що посадові оклади працівників визначають з певним коефіцієнтом від мінімальної зарплати або кратно її розміру.

Інша справа, якщо бухгалтер не хоче щомісяця доплачувати зарплату до рівня мінімальної працівникам, посадовий оклад чи місячна тарифна ставка яких становитиме після 01.10.2022 менше 6700 грн. За таких умов ініціювати зміни до штатного розпису має бухгалтер. Тоді кадровику доведеться:

Кадровику ж варто пам’ятати про те, що до розміру МЗП прив’язані штрафи за порушення законодавства про працю, тож з 01.10.2022 штрафи збільшаться.

Штрафи на роботодавця з 01.10.2022

Як ви знаєте, Держпраці з 19 липня 2022 року відновила позапланові перевірки роботодавців.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5747

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47665

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23591

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102678

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249235

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді