1,8 млн українців звернулися по соціальні виплати: звіт ФССУ за три квартали 2022 року

На що звернути увагу, щоб вчасно отримати виплати

medical.jpg

Фонд соціального страхування України (ФССУ) нарахував для 1,8 млн українців 12,9 млн грн виплат упродовж трьох кварталів 2022 року. Це, зокрема, допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, а також на поховання.

Попри воєнний стан ФССУ продовжує системно здійснювати фінансування для українських працівників та нараховує виплати в повному обсязі.

Як провести паперовий лікарняний на підприємстві

Фінансування допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю здійснюється на підставі заяви-розрахунку, яку роботодавець подає до ФССУ за відповідним лікарняним.

Отримати виплати можна напряму, якщо роботодавець не має можливості опрацювати електронний лікарняний працівника і подати його до ФССУ на оплату через бойові дії, неможливість гарантувати виплату працівнику отриманих від ФССУ коштів тощо. Для цього працівник має особисто або через законного представника звернутись у відділення ФССУ за місцем обліку як ВПО або реєстрації. Фахівці ФССУ нарахують допомогу, а кошти працівник отримає на банківську карту.

УВАГА! Час отримання допомоги здебільшого залежить від дати отримання ФССУ заяви від роботодавця, а не дати створення електронного лікарняного.

Після того, як лікар створить медичний висновок про тимчасову непрацездатність, працівник отримає повідомлення від E-health і автоматично сформується е-лікарняний, працівник має повідомити про це роботодавця будь-яким зручним обом способом, наприклад, телефоном.

Якщо працівник хоче впевнитися у наявності е-лікарняного, він має авторизуватися на вебпорталі Пенсійного фонду (ПФУ) за допомогою електронного підпису або BankId; лікарняний має бути в кабінеті застрахованої особи. ПФУ повідомляє про створення електронного лікарняного за допомогою SMS, у якому вказує номер і період дії лікарняного; утім, таке SMS надійде лише у випадку, якщо застрахована особа попередньо зареєструвалась на порталі ПФУ та дала згоду на дистанційне інформування у налаштуваннях.

Роботодавець — один або кілька — побачать е-лікарняний працівника у своїх кабінетах страхувальників з дня його відкриття.

Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

Роботодавець починає процедуру призначення допомоги за е-лікарняним тоді, коли той змінить свій статус на «готово до сплати»; спочатку електронний документ передадуть на розгляд Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства (далі — Комісія) для прийняття рішення щодо надання матеріального забезпечення; строк розгляду документів і прийняття такого рішення складає 10 календарних днів з дати видачі лікарняного — датою видачі вважають восьмий день після дати закриття е-лікарняного, а для лікарняних по вагітності та пологах — восьмий день з дати відкриття. Бухгалтерія розраховує суму матеріального забезпечення, формує за лікарняним заяву-розрахунок і передає її до ФССУ на оплату після розгляду лікарняного Комісією; цей етап триває не більше ніж 5 робочих днів. 

УВАГА! ФССУ радить подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення.

Стежити за оплатою лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ. Для цього потрібно знати точну дату, коли заява-розрахунок за лікарняним була прийнята на фінансування.

За матеріалами ФССУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
138756

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
159844

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28442

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
104037

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7298

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді