Мінекономіки розробило новий Порядок ведення трудових книжок

Інструкцію про порядок ведення трудових книжок працівників планують скасувати

trudova_knyzhka_13_04.jpg

СПО об’єднань профспілок України розмістило на своєму сайті проєкт постанови КМУ «Питання ведення трудових книжок» та проєкт розпорядження КМУ «Про скасування наказу Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 58». Розробник проєктів — Мінекономіки.

Як зберігати та видавати трудові книжки

Порядок ведення трудових книжок працівників унормували ще у 1993 році у постанові КМУ «Про трудові книжки працівників» від 27.04.1993 № 301 та в Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженій наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58. Хоча до цих нормативно-правових актів неодноразово вносили зміни, значна частина їх положень застаріла та не враховує запровадженого у 2021 році переходу на електронні трудові книжки.

Відтак, Мінекономіки пропонує затвердити нові:

  • зразки бланків трудової книжки і вкладиша до них;
  • порядок ведення трудових книжок працівників.

Проєкт постанови КМУ «Питання ведення трудових книжок» передбачає також, що відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладають на керівника підприємства, установи, організації, представництва іноземного суб’єкта господарювання, міжнародних організацій, представництв міжнародних організацій в Україні, іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, виконавців (юридичних осіб - нерезидентів) проектів міжнародної технічної допомоги.

За порушення встановленого порядку посадові особи нестимуть дисциплінарну та іншу відповідальність.

Раніше оформленні трудові книжки зможемо використовувати до заповнення в них усіх сторінок відповідних розділів.

Олена Петровська,
експерт із кадрових питань

За матеріалами СПО об’єднань профспілок України 

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16340

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121956

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56982

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
34126

Аудит трудових книжок

Аудит трудових книжок слід проводити, зокрема, коли на роботу оформився новий кадровик та перед тим як подавати скановані копії трудових книжок для оцифрування до Пенсійного фонду. Детально про випадки проведення аудиту трудових книжок та про дії роботодавця і працівника у разі втрати трудової книжки читайте у статті.
41873

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді