Мінекономіки затвердило Зміну № 12 до Класифікатора професій

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Експерти вже готують докладний огляд новацій. Слідкуйте за оновленнями у системі!

image93

Як працювати з Класифікатором професій

Мінекономіки наказом від 23 червня 2023 р. № 6312 затвердило Зміну № 12 до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (далі — Зміна № 12, КП).

Розробники:

  • уточнили вимоги до освітньої кваліфікації професій розділу 4 «Фахівці»;
  • унесли 29 професійних назв робіт;
  • скасували 10 професійних назв робіт та змінили 11.

У третьому абзаці розділу 4 «Фахівці» уточнили, що до цього розділу належать професії, які вимагають освітньої кваліфікації за рівнем фахової передвищої освіти, початковим рівнем (коротким циклом) вищої освіти і в окремих випадках – першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти.

Скасування та зміни професійних назв робіт/професій серед іншого, обумовлені адаптацією понять і термінів до міжнародної практики їх застосування; зміною функціональних обов’язків за професією, технологій виробництва та організації праці.

Нагадаємо, що 29 грудня 2022 року Зміна № 11 ввела до КП нове угруповання — «Військовослужбовці (рядовий, сержантський і старшинський склад)», код КП 5164. Хоча за рекомендаціями Міжнародної організації праці (МОП) для професій/посад військовослужбовців створюють окремий класифікатор професій «Збройні сили», Зміна № 12 вже змінює професійні назви робіт цього угруповання КП:

  • з механіка-водія на механіка-водія (водія) бронетранспортера;
  • з навідника на навідника (кулеметника) бронетранспортера;
  • з навідника-оператора на навідника-оператора (кулеметника) бронетранспортера.

Що стосується професійних назв робіт, які скасувала Зміна № 12 до КП, не всі вони остаточно зникнуть із КП. За правилами побудови КП, для того, щоб змінити код КП, треба скасувати професійну назву роботи та ввести з новим кодом.

Мінекономіки затвердило Зміну № 12 до Класифікатора професій Класифікатор професій: чинний

Наприклад, професії «Голова Рахункової палати України», «Голова Центральної виборчої комісії» скасували з кодом КП 1210.1 у групі «Керівники підприємств, установ та організацій», проте, унесли професії «Голова Рахункової палати» та «Голова Центральної виборчої комісії» з кодом КП 1120.1 в угруповання «Вищі посадові особи органів державної виконавчої влади».

Інший приклад, коли професійну назву скасували та унесли у КП з іншим кодом: професію «Перукар собак» з кодом КП 5141 угруповання «Перукарі, гримери-пастижери, косметики та подібні професії» скасували, але унесли професію «Перукар собак (грумер)» в угруповання «Виконавці побутових послуг та працівники споріднених професій» з кодом КП 5139.

Серед нових професійних назв робіт, які вводить Зміна № 12 у КП, — професії «Енергетичний аудитор будівель», «Енергетичний аудитор процесів», «Енергетичний аудитор транспорту» з кодом КП 2149.2.

Порядок набуття чинності нормативно-правовими актами, що підлягають державній реєстрації, визначає Порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності, затверджений Указом Президента від 10.06.1997 № № 503/97. Щодо наказів міністерств, які не підлягають державній реєстрації, аналогічний нормативно-правовий акт чи закон відсутній. Як правило, такі накази набувають чинності з дати прийняття. На офіційному сайті ВРУ поки немає інформації про те, що Зміна № 12 до КП набула чинності.

Олена Петровська

За матеріалами Мінекономіки

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікатор професій: чинний

Національний класифікатор України «Класифікатор професій» призначений для застосування всіма роботодавцями під час підготовки штатного розпису чи для запису про роботу у трудові книжки працівників. У статті ви знайдете відповідь на такі питання: як працювати з Класифікатором професій та здійснювати пошук по цьому Класифікатору, для чого необхідний діючий Класифікатор професій, як працює класифікатор професій «пошук по назві»?
184549

Зміна № 13 до Класифікатора професій — огляд

Затверджено Зміну 13 до Класифікатора професій ДК 003:2010 (наказ Мінекономіки від 16.01.2024 № 1410). Огляд показав, що Зміна 13 до Класифікатора професій стосується, здебільшого, професій IT-галузі. Детальний огляд Зміни 13 до КП — у цій статті.
2147

Зміна № 12 до Класифікатора професій: огляд змін

Наказом Мінекономіки від 23.06.2023 № 6312 була затверджена Зміна 12 до Класифікатора професій ДК 003:2010. У матеріалі проведемо огляд та аналіз чинних змін, розберемося, які професії виключили, змінили і додали в Класифікатор професій
1771

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді