Спрощені трудові відносини, війна та трудовий договір

Про які правила варто пам'ятати роботодавцю?

Спрощені трудові відносини, війна та трудовий договірПід час період дії воєнного стану сторони за згодою визначають форму трудового договору (згідно зі ст. 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

Спрощені трудові відносини на малих і середніх підприємствах

Водночас, відповідно до Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг», трудовий договір може бути укладений у формі електронного документа за згодою між працівником і роботодавцем.

Водночас Кодекс законів про працю України (ст. 49-6) передбачає, що саме трудовим договором здійснюється регулювання трудових відносин працівників і роботодавців, на яких поширюється спрощений режим.

Тож в умовах спрощеного режиму регулювання трудових відносин трудовий договір укладається в письмовій формі державною мовою у двох примірниках (по одному — для кожної зі сторін).

Як нагадали у Держпраці, трудові відносини в умовах спрощеного режиму, не врегульовані положеннями глави ІІІ-Б КЗпП або умовами трудового договору, регулюються відповідними положеннями КЗпП. 

Тож застосувати спрощений режим регулювання трудових відносин, якщо немає письмового трудового договору, не можна.

За матеріалами Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3738

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді