Стратегія подолання дискримінації за ознакою статі: як уряд планує досягти успіху?

Наразі відбулося скорочення розриву в оплаті

Стратегія подолання дискримінації за ознакою статі: як уряд планує досягти успіху?Мінекономіки розробило Національну стратегію щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року, наразі очікують на затвердження її Кабміном.

Чи ставити на військовий облік жінок з інвалідністю

Як очікують в Мінекономіки, програма допоможе вдосконалити законодавство про рівну оплату праці, осучаснити трудове законодавство та прийняти закон «Про працю». Зокрема, планують закріпити положення щодо рівної оплати праці за аналогічну роботу або працю рівної цінності (незалежно від гендеру або статі). Так працівники отримають змогу захищати свої права у суді.

У Мінекономіки зауважили, що Україна досягла чималого прогресу у подоланні гендерного розриву в оплаті праці. Так, у 2015 році він складав 26%, а у 2021-му — вже 18,6%. Таким чином, прогрес становить 7,4%.

Водночас в уряді пояснили, що пам'ятають про складнощі, з якими стикаються жінки, поєднуючи роботу з вагітністю та материнством. У Кабміні вважають, що зможуть вирішити цю проблему, розвиваючи систему державних та приватних дитячих садочків, а також таких організацій як Пласт, Українська академія лідерства тощо.

Також у Кабміні планують нарешті прибрати із законодавства розділення батьків на жінок та чоловіків, щоб обидва партнери могли бути однаково залучені до виховання дітей. 

За матеріалами Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47661

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23573

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102606

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249222

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді