Атестація лікаря після виходу з відпустки для догляду за дитиною

Лікар-терапевт має сертифікат лікаря-спеціаліста, термін дії якого закінчився у червні 2015 року. З вересня 2014 року до початку березня 2016 року лікар перебувала у відпустці для догляду за дитиною. Повернувшись до роботи, лікар подала заяву на атестацію. Чи подовжується термін дії сертифіката на період перебування у відпустці для догляду за дитиною, і чи має право керівництво закладу направити лікаря на передатестаційний цикл із подальшою атестацією для отримання кваліфікаційної категорії? Консультують Сергій Кубанський, заступник голови Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я, та Юлія Видиборець, головний експерт журналу «Кадровик-01»

Відповідно до пункту 10 розділу І Положення про порядок проведення атестації лікарів, затвердженого наказом МОЗ від 19.12.1997 № 359 (далі — Положення № 359), атестація на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій проводиться за бажанням лікаря. Лікарі, які протягом року після закінчення п’ятирічного строку з дати попередньої атестації не виявили бажання і не подали документи на чергову атестацію, крім випадків, передбачених абзацами четвертим-сьомим пункту 1 розділу ІІ, пунктом 21 розділу ІІІ, пунктом 2 розділу ІV Положення № 359, та лікарі, яким за рішенням атестаційної комісії відмовлено у присвоєнні другої кваліфікаційної категорії, підлягають атестації на визначення знань та практичних навиків з підтвердженням звання «лікар-спеціаліст» після проходження стажування.

До атестації на присвоєння кваліфікаційних категорій допускаються лікарі-спеціалісти за лікарськими спеціальностями, передбаченими Переліком лікарських посад, затвердженим наказом МОЗ від 28.10.2002 № 385, які працюють за сертифікатом лікаря-спеціаліста та закінчили протягом року перед атестацією передатестаційний цикл у закладі післядипломної освіти або на факультеті післядипломної освіти (п. 1 розділу ІІІ Положення № 359).

Питання встановлення терміну для проходження атестації на присвоєння кваліфікаційної категорії після атестації на визначення знань і практичних навиків з присвоєнням (підтвердженням) звання «лікар-спеціаліст» відповідним розділом Положення № 359 прямо не врегульовано.

Зважаючи на це, потрібно керуватись нормами пунктів 10 розділу І, абзацами 7-8 пункту 1 розділу ІІ та розділом ІІІ Положення № 359.

Так, відповідно до Закону України «Про професійний розвиток працівників» від 12.01.2012 № 4312-VI від атестації на підтвердження звання «лікар-спеціаліст» звільняються особи, що знаходяться у відпустці для догляду за дитиною. Строк їх атестації відстрочується на відповідний період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку наказом по вищому медичному навчальному закладу, при якому створено комісію, за поданням керівника закладу, установи, підприємства (п. 1 розділу ІІ Положення № 359). Тож за бажанням працівника після виходу з відпустки для догляду за дитиною він може бути направлений на передатестаційний цикл до закладу післядипломної освіти та допущений до атестації з дотриманням вимог розділу ІІІ Положення № 359.

Від передатестаційного циклу звільняються науково-педагогічні працівники кафедр вищих медичних закладів освіти, закладів післядипломної освіти і факультетів післядипломної освіти, якщо вони атестуються за профілем кафедри. Ці спеціалісти складають тільки передатестаційний іспит. Також лікарі-спеціалісти, які закінчили навчання у клінічній ординатурі чи аспірантурі і мають необхідний стаж практичної роботи за цією спеціальністю, допускаються протягом року після закінчення навчання до атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії без проходження передатестаційного циклу. Передатестаційний іспит вони складають перед закінченням навчання на кафедрах закладів післядипломної освіти, факультетів післядипломної освіти, на яких створено екзаменаційні комісії за відповідною лікарською спеціальністю.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді