Як прийняти переселенця із зони АТО без трудової книжки

До організації в місті Києві за працевлаштуванням звернулася 50-річна мешканка з Луганська, у якої при собі не було трудової книжки (що залишилася вдома). Вона надала лише паспорт і довідку з ідентифікаційним номером. Чи можна її прийняти на роботу без трудової книжки? Як правильно оформити таку працівницю?

Як діяти, коли переселенці з зони АТО звертаються з подібними проблемами? На жаль, сьогодні відсутні законні підстави для укладення з особою, трудова книжка якої зберігається вдома (у т. ч. в іншому населеному пункті), трудового договору як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Також у роботодавця відсутні законні підстави для оформлення цій особі нової трудової книжки або її дублікату.

Чому неможлива робота без трудової книжки?

Згідно з частиною другою статті 24 Кодексу законів про працю України (КЗпП) при укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, — також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я та інші документи. Аналогічну норму містить і пункт 2 постанови КМУ «Про трудові книжки працівників» від 27.04.1993 № 301, відповідно до якої при влаштуванні на роботу працівники зобов’язані подавати трудову книжку, оформлену в установленому порядку. Без трудової книжки приймаються на роботу тільки ті особи, які працевлаштовуються вперше.

Сценарій 1: при прийнятті на роботу особа стверджує, що не має трудового стажу і це її перше робоче місце

Згідно з частиною другою пункту 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58; далі — Інструкція № 58) трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації (далі — організація) усіх форм власності або у фізичної особи понад п’ять днів, у т. ч. осіб, які є співвласниками (власниками) організацій, селянських (фермерських) господарств, сезонних і тимчасових працівників, а також позаштатних працівників за умови, якщо вони підлягають державному соціальному страхуванню.

Якщо при прийнятті на роботу особа (незалежно від віку) стверджує, що не має трудового стажу і це її перше робоче місце, на підставі відповідної заяви роботодавець має оформити їй трудову книжку і не має права відмовити цій особі у працевлаштуванні через відсутність трудової книжки.

Сценарій 2: при прийнятті на роботу особа стверджує, що загубила трудову книжку

Особа, яка загубила трудову книжку (вкладиш до неї), зобов’язана негайно заявити про це власнику або уповноваженому ним органу за місцем останньої роботи (п. 5.1 Інструкції № 58).

Як бачимо, у разі втрати трудової книжки для оформлення її дубліката особа має звернутися за місцем останньої роботи, а не до організації, в яку працевлаштовується.

Сценарій 3: при прийнятті на роботу особа стверджує, що її трудова книжка зберігається в іншій організації, де вона працює за основним місцем роботи

Згідно з частиною другою статті 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору в одному або одночасно в кількох організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Більш конкретне визначення поняття сумісництва наведено у пункті 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.1993 № 43; далі — Положення № 43): сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Для роботи за сумісництвом згоди власника або уповноваженого ним органу за місцем основної роботи не потрібно (абз. 2 п. 1 Положення № 43)

До того ж, стаття 25 КЗпП забороняє вимагати від осіб, які приймаються на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування та документи, подання яких не передбачено законодавством.

Тому, аби перевірити наявність достатнього досвіду роботи у кандидата на роботу та упевнитися, чи дійсно кандидат на працевлаштування має основне місце роботи, роботодавцю доцільно запропонувати йому подати копію трудової книжки.

Сценарій 4: при прийнятті на роботу особа стверджує, що не має доступу до своєї трудової книжки, що зберігається в іншій організації, розташованій у зоні проведення бойових дій

Якби особа мала основне місце роботи, з якого не звільнена через бойові дії у населеному пункті, її можна було б прийняти на роботу за сумісництвом.

Згідно з пунктом 5.6 Інструкції № 58 дублікат трудової книжки також може бути виданий за новим місцем роботи у зв’язку з відсутністю доступу до трудової книжки працівника внаслідок надзвичайної ситуації, передбаченої Кодексом цивільного захисту України, або проведення антитерористичної операції на території, де працював працівник.

Дублікат видається на підставі заяви працівника та отриманої ним у письмовому вигляді інформації зі штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації про виникнення надзвичайної ситуації або Антитерористичного центру при Службі безпеки України про проведення антитерористичної операції на території, де працював працівник, що надається в довільній формі.

У разі відновлення доступу до трудової книжки записи з дубліката про періоди роботи переносяться до трудової книжки. При цьому на першій сторінці дубліката робиться напис: «Дублікат анульовано», посвідчується печаткою роботодавця за останнім місцем роботи працівника, після чого дублікат повертається його власнику.

Тобто за бажанням працівника на підставі письмового підтвердження Штабом Антитерористичного центру при Службі безпеки України про те, що на відповідній території України, де працював працівник, проводиться АТО, працівнику за новим місцем роботи може бути видано дублікат трудової книжки. Утім, якщо працівник бажає отримати письмове підтвердження своєї роботи, оформлювати дублікат не обов’язково. При звільненні на прохання працівника підприємство може видати відповідну довідку, на підставі якої запис про роботу за сумісництвом може бути внесено за основним місцем роботи, після повернення до населеного пункту, який працівник був змушений залишити через бойові дії.

Оскільки особа, про яку йдеться у запитанні, ніде не працює, її не можна прийняти за сумісництвом та оформити дублікат трудової книжки у порядку, визначеному розділом 5 Інструкції № 58.

Як бачимо, цей варіант також не підходить.

Отже, особа, яка бажає працевлаштуватися, має подати роботодавцю трудову книжку або її дублікат, оформлений у встановленому порядку. Для прийняття за сумісництвом також немає законних підстав, оскільки особа не має основного місця роботи.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді