Військові збори працівника: відповіді на найактуальніші запитання

У вересні 2016 року до участі у військових зборах планується залучити понад 8000 військовослужбовців оперативного резерву. З цього приводу виникає чимало запитань. Відповіді на найпоширеніші із них дають експерти журналу «Кадровик-01»

Чи може роботодавець не відпустити працівника на військові збори через виробничу необхідність?

Ні, не може. Керівники організацій та навчальних закладів незалежно від підпорядкування та форми власності на вимогу військових комісаріатів забезпечують своєчасне прибуття військовозобов’язаних до визначених пунктів збору (абз. 2 ч. 9. ст. 29 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII (далі — Закон про військову службу).

Що робити, якщо на військові збори призвано працівника, який перебуває у відпустці?

У разі виконання працівником державних або громадських обов’язків, якщо згідно з законодавством він підлягає увільненню на цей час від основної роботи зі збереженням заробітної плати, щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена (п. 2 ч. 2 ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР). Аналогічну норму містить пункт 10 Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, грошової виплати резервістам, затвердженої наказом Міністра оборони України від 12.03.2007 № 80 (далі — Інструкція № 80): якщо військовозобов’язаний був призваний на збори зі щорічної чи додаткової відпустки, останні підлягають продовженню після закінчення зборів або перенесенню на інший строк.


У пригоді вам неодмінно стануть консультації:

Чи оплачувати тимчасову непрацездатність, яка настала під час військових зборів?

Якщо військовозобов’язаний захворів під час зборів і продовжує хворіти після їх закінчення, за ним зберігають місце роботи і займану посаду, а з дня закінчення зборів, у разі тимчасової непрацездатності, замість заробітної плати виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (ч. 14 ст. 29 Закону військову службу).

Чи можна звільнити працівника, який перебуває на військових зборах?

Військовозобов’язані, призвані на збори, не підлягають звільненню з роботи з ініціативи роботодавця незалежно від підпорядкування і форм власності з дня отримання повістки про призов і до повернення, крім випадків ліквідації організації, де вони працювали.

У разі реорганізації (злиття, приєднання, поділу, відокремлення) організації, де працює військовозобов’язаний, за період зборів виплати йому провадять:

  • у разі злиття, перетворення — новостворена організація;
  • у разі приєднання — організація, до якої приєднано інші суб’єкти господарювання;
  • у разі поділу або відокремлення — новостворена організація, в якій залишився працювати військовозобов’язаний.

Особам, зайнятим на сезонних роботах, які працюють за трудовим договором на визначений строк, установлений за погодженням сторін, а також тимчасовим працівникам, призваним на збори, за місцем роботи виплачують середню заробітну плату протягом усієї тривалості зборів та часу перебування в дорозі до військової частини і назад. Займану посаду (місце роботи) за ними зберігають на час цих робіт, обумовлених трудовим договором.

Отже, роботодавець має право з власної ініціативи звільнити працівника, призваного на збори, лише в разі ліквідації організації.

Якщо працівник завчасно подав заяву про звільнення, наприклад, за власним бажанням, за угодою сторін, або останній день строкового трудового договору (контракту — у випадках, передбачених законами України) припав на день, коли працівник перебуває на зборах, роботодавець, незважаючи на відсутність працівника, має видати наказ про його звільнення, а належну суму виплатити не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (ст. 116 Кодексу законів про працю України). Також у день звільнення роботодавець має надіслати працівнику поштове повідомлення про необхідність отримання трудової книжки (п. 4.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58).

Яке грошове забезпечення передбачено для військовозобов’язаних, призваних на військові збори?

Військовозобов’язаним, призваним на збори, за кожний день перебування на зборах з урахуванням часу перебування у дорозі від військового комісаріату до місця проведення зборів і назад військові частини, в яких військовозобов’язані проходять збори, виплачують добові (п.1 постанови КМУ «Про порядок і розміри грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, грошової виплати резервістам» від 23.11.2006 № 1644).

Середній заробіток виплачують організації, де працюють призвані на збори громадяни, з наступним відшкодуванням цих витрат військовими комісаріатами за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на утримання Міноборони та інших центральних органів виконавчої влади, що керують військовими формуваннями.

Згідно з Інструкцією № 80 особам, призваним на збори, виплачують заробітну плату за відпрацьований час до дня припинення роботи у зв’язку з від’їздом на збори, а також середню заробітну плату за перші півмісяця зборів. За решту часу перебування на зборах заробітну плату виплачують у звичайні строки, встановлені в організації, де працює військовозобов’язаний.

Для покриття витрат на виплату середньої заробітної плати військовозобов’язаним, призваним на збори, організації подають до районного військового комісаріату, де перебувають на обліку військовозобов’язані, рахунки, які акцептуються і передаються до обласного військового комісаріату для оплати. Відшкодуванню підлягають всі витрати, пов’язані з виплатою середнього заробітку. Середній заробіток військовозобов’язаних, призваних на збори, розраховують організації, де працюють (працювали) призвані на збори, відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 № 100.

До рахунків додають відомості на виплату середньої заробітної плати, нарахованої військовозобов’язаним, призваним на збори, за формою, наведеною в пункті 12 Інструкції № 80.

Чи зберігати середній заробіток за призваним на військові збори працівником-сумісником?

Так, зберігати. За військовозобов’язаними, призваними на збори, зберігають на весь період зборів, ураховуючи час проїзду до місця їх проведення і назад, місце роботи, займану посаду та середній заробіток як на основній роботі, так і на роботах за сумісництвом (п. 7 Інструкції № 80).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді