Організація медоглядів працівників після передання Держпраці функцій Держсанепідслужби

Багато років категорії працівників, які підлягають медичним оглядам, визначали органи Держсанепідемслужби України. Тепер ці функції передали Державній службі з питань праці. Як нині організовано проведення медоглядів?

Медичні огляди працівників провадять у Порядку, затвердженому наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246. Роботодавець тепер подає заяву до територіального органу Держпраці, після чого лікар з гігієни праці визначає категорії працівників, що підлягають періодичному медичному огляду.

До заяви роботодавець має додати штатний розпис та протоколи лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях.

Лікар з гігієни праці опрацьовує надані документи, а відтак відвідує роботодавця, обстежує робочі місця. На підставі протоколів лабораторних досліджень і власного обстеження лікар складає Акт визначення категорій працівників, що підлягають періодичному медичному огляду.

Упродовж місяця роботодавець має скласти на підставі Акта поіменний Список працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам. Список складається у чотирьох примірниках:

  • перший — залишиться у роботодавця;
  • другий — слід надіслати до закладу охорони здоров’я;
  • третій — Управлінню Держпраці;
  • четвертий примірник передають до ФСС.

Відтак роботодавець має укласти договір про проведення медичного огляду із закладом охорони здоров’я, що акредитований із профпатології.

Заклад охорони здоров’я розраховує вартість медогляду, складає план-графік та погоджує його із роботодавцем.

Завдання роботодавця — забезпечити своєчасне та організоване проходження працівниками медоглядів та обстежень. Для цього видається наказ про проведення медоглядів та призначення відповідальних осіб.

Проходження медоглядів — обов’язок працівників

Працівники зобов’язані пройти медичний огляд. Якщо працівник відмовляється проходити медичний огляд, роботодавець має право притягнути його до дисциплінарної відповідальності та відсторонити від виконання обов’язків без збереження заробітної плати.

За результатами періодичних медичних оглядів (протягом місяця після їх закінчення) Комісія закладу охорони здоров’я оформляє Заключний акт, який складається у шести примірниках — один примірник залишається в закладі охорони здоров’я, що проводив медогляд, інші надаються роботодавцю, представнику профспілкової організації або уповноваженій працівниками особі, профпатологу, територіальному органу Держпраці, робочому органу виконавчої дирекції Фонду.

Останній етап — Територіальні органи Держпраці погоджують Заключний акт, а за потреби — надають рекомендації щодо покращення умов праці та профілактики професійних захворювань. Ці рекомендації — обов’язкові для виконання.

Підготовлено за матеріалами Держпраці України


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді