Звіти з праці у 2017 році

Складання і подання звітів до органів статистики, військкоматів, центрів зайнятості та інших установ — істотна складова роботи кадровика. А у багатьох додаються і внутрішні звіти — керівництву, до центрального офісу, засновникам тощо.

Звітів, що їх подає відділ кадрів у 2017 році, чимало. Доброю звісткою є хіба те, що з року в рік перелік звітів скорочується: повільно, але держава зменшує адміністративне навантаження на підприємства.

Звіти з праці у 2017 роціЧитайте також: Перелік кадрових звітів 2018 року

Аби ви не витрачали час на перевірку актуальності форм звітів та термінів їх подання, ми вже зробили це за вас. Наш перелік звітів, що мають подавати, або у підготовці яких братимуть участь кадровики більшості підприємств, установ та організацій у 2017 році, не є вичерпним, адже підприємства вирізняються за галузевою приналежністю, підпорядкованістю, за видом господарської діяльності.

Не всі наведені звіти мають подавати кадровики. Наприклад, звіти з праці зазвичай готує бухгалтер чи економіст, водночас може звернутися до кадрової служби за інформацією про середньооблікову кількість штатних працівників. Звіт за формою № 3-наука до органу статистики подає вчений секретар чи науковий підрозділ, а складає — разом із бухгалтером і кадровиком.

Звіт до органу Державної фіскальної служби

До початку роботи працівника за укладеним трудовим договором має бути подано Повідомлення про прийняття на роботу.

Повідомлення подають до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку роботодавця як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Форма повідомлення є типовою, визначаємо її за постановою КМУ «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 № 413.

Державні статистичні звіти з праці у 2017 році

Традиційно щороку влітку Держстат оновлює статистичні форми звітів, і звіти № 1-ПВ (місячна) і № 1-ПВ (квартальна) у 2017 за січень і, відповідно, за 1-й квартал наступного року бухгалтерія подаватиме за оновленими формами.

Нові Форми № 1-ПВ (місячна) «Звіт з праці» та № 1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці» затверджено наказом Держстату від 10.06.2016 № 90.

Звіт 1-ПВ (місячна), як в минулі роки, подається щомісяця до 7 числа наступного місяця. Звіт подають ті підприємства, кого визначено переліком респондентів, що його складають органи статистики.

Форма № 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці» подається щокварталу.

За новою формою 1-ПВ звітуємо, починаючи зі звіту за I квартал 2017 року не пізніше 7-го числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Так само звіт подають респонденти, визначені Держстатом.

Організації, які провадили наукові дослідження, звітують у 2017 році за оновленою формою № 3-наука. Її затверджено наказом Держстату від 24.06.2016 № 104. Це річний Звіт про здійснення наукових досліджень і розробок за 2016 рік. Звіт має бути поданий територіальному органу Держстату не пізніше 28 лютого 2017 року.

Нарешті — Форма № 7-ПВ «Звіт про заробітну плату за професіями окремих працівників».

Востаннє ми подавали цей звіт 2013-го. І ось ізнову…

Звіт подається раз на 4 роки. І як раз на 2017 рік припадає завершення чотирічного циклу для цього спостереження.

№ 7-ПВ слід подати до органів Держстату не пізніше 31 березня 2017 року. Форму звіту оновлено наказом Держстату від 25 серпня 2016 року № 152.

Не кожне підприємство буде звітувати за 7-ПВ.

Це періодичне і вибіркове спостереження, тому перелік респондентів формують з юридичних осіб та їхніх відокремлених підрозділів із середньою кількістю працівників 10 і більше осіб. Якщо ваше підприємство вибране для спостереження, орган Держстату вас про це обов’язково повідомить.

Порівняно з формою, за якою звітували про заробітну плату у 2013 році, зміни в новій формі 7-ПВ здебільшого редакційні. Є й доповнення. Так, розділ ІІІ доповнили запитаннями щодо громадянства працівника (рядок 7131) та щодо норми тривалості його робочого часу на тиждень (рядок 7171).

Варто звернути увагу, що в розділі ІІІ нової форми 7-ПВ містяться відомості щодо нарахувань за жовтень 2016 року та 2016 рік у цілому. При цьому індивідуальні дані працівника (рядки 7120–7190), у т. ч. про вік, стаж роботи на підприємстві, слід вказувати станом на 31 жовтня 2016 року.

Державні органи і органи місцевого самоврядування, як і завжди, звітують у 2017 році за Формою № 9-ДС. Цьогоріч — до 7 лютого.

Форма 9-ДС (річна) «Звіт про кількісний та якісний склад державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування» затверджена наказом Держстату від 13.01.2016 № 3

Звіт подають установи (організації), на працівників яких поширюється дія Законів України «Про державну службу» та «Про службу в органах місцевого самоврядування». Звіт подається територіальному органу Держстату.

Можна чекати на повідомлення від органу статистики щодо подання того чи того звіту, а можна спрацювати на випередження. Адже дізнатися, які форми звітності має подавати саме ваше підприємство, можна за кодом ЄДРПОУ, скориставшись електронним сервісом. Він працює на сайтах територіальних органів статистики або Держстату.

Звіти до служби зайнятості

Основний звіт — про вакансії.

Форма № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» подається за наявності у роботодавця попиту на робочу силу (вакансії) у 10-денний строк.

А ось форму 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці» подаємо лише у разі запланованого масового вивільнення працівників (на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП) не пізніше ніж за два місяці до масового вивільнення працівників.

До 1 лютого 2017 року маємо відзвітувати про виконання квоти. Тобто подаємо Звіт «Інформація про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню за 2016 рік».

Форму звіту затверджено наказом Мінсоцполітики «Про затвердження Порядку надання роботодавцями територіальним органам Державної служби зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню» від 16.05.2013 № 271.

До 1 березня 2017 року слід подати до Фонду соціального захисту інвалідів Форму № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів за 2016 рік»…

Звісно, є й інші звіти.

Тож, зовсім скоро у журналі «Кадровик-01» № 12 за 2016 рік повний перелік кадрових звітів 2017 та корисна інформація щодо їх заповнення.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді