Післяпологова відпустка жінці, яка не перебувала на медобліку: чи надавати

Під час вагітності жінка не перебувала на медичному обліку. Чи може вона отримати відпуску у зв’язку з пологами тривалість 56 к. д. після народження дитини? Хто в такому випадку видаватиме їй листок непрацездатності? Розібратися з цією непростою ситуацією — допомагає Віталій ПУЗЬКО, заступник начальника юридичного відділу Виконавчої дирекції Київського міського відділу Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Одним із видів матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності є допомога по вагітності та пологах (п. 2 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; далі — Закон № 1105).

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 1 ст. 25 Закону № 1105).

Така допомога по вагітності та пологах виплачується застрахованій особі за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 к. д. до пологів і 56 к. д. (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70 к. д.) після. Жінкам, які належать до 1-4 категорій осіб, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 к. д. зазначеної відпустки (90 к. д. — до пологів та 90 к. д. — після пологів).

Розмір зазначеної допомоги обчислюють сумарно. Її надають застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105).

Листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видають за місцем спостереження за вагітною з 30-ти тижнів вагітності воднораз на 126 к. д. (п. 6.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої Наказом МОЗ України від 13.11.2001 № 455; далі — Інструкція № 455).

Якщо вагітна не перебувала на обліку в жіночій консультації до дня пологів, листок непрацездатності видається:

  • з дня пологів;
  • на період тривалості післяпологової відпустки;
  • в порядку, передбаченому пунктами 6.1, 6.2, 6.3 Інструкції № 455;
  • лікувально-профілактичним закладом, де відбулися пологи (п. 6.4 Інструкції № 455).

А згідно зі статтею 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 56 к. д. (70 к. д. — у разі народження двох і більше дітей, ускладнених пологів), починаючи з дня пологів.

Отже, якщо працівниця не спостерігалася під час вагітності до дня пологів, їй попри це має бути виданий листок непрацездатності (з дня пологів, на період післяпологової відпустки, на підставі медичного висновку, виданого лікувально-профілактичним закладом, де відбулися пологи), а також надана оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 56 к. д. (або 70 к. д. у разі народження двох і більше дітей або ускладнених пологів).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді