Переведення вагітної на легшу роботу

Чинним трудовим законодавством передбачено низку пільг та гарантій для вагітних жінок. Зокрема, статтею 178 Кодексу законів про працю передбачено обов’язок роботодавця здійснити переведення вагітної на легшу роботу або знизити для неї норми виробітку чи обслуговування.

Це необхідно для того, щоб унеможливити негативний вплив та виключити вплив шкідливих факторів на організм жінки, що перебуває у відповідному стані. Адже охорона материнства є одним із пріоритетних напрямків діяльності будь-якого розвинутого демократичного суспільства.

Переведення жінки на легшу роботу (зниження норм виробітку, обслуговування) відбувається на підставі медичного висновку. Про свою вагітність та необхідність виконувати легшу роботу жінка повідомляє роботодавця письмовою заявою.

Трапляються ситуації, коли відсутня необхідна вакансія у штатному розписі, потрібно вносити зміни до штатного розпису та інші випадки, через які роботодавець не має можливості одразу здійснити переведення. В такому разі, слід увільнити вагітну від роботи, яку вона мала б виконувати відповідно до трудового договору. На час такого увільнення роботодавець нараховує і виплачує вагітній жінці середню заробітну плату за кожен робочий день, до моменту коли він вирішить питання переведення. Про можливість переведення вагітної на легшу роботу її повинні повідомити письмово.

Варто звернути увагу на те, як заповнюється табель обліку робочого часу на період увільнення вагітної жінки від роботи через відсутність можливості перевести її на легшу роботу В табелі потрібно відмітити «ІН» (інший невідпрацьований час, передбачений законодавством).

Існує правова норма, що передбачає безстрокове або тимчасове надання легшої роботи особам, які потребують її за станом здоров’я (стаття 170 Кодексу законів про працю).

Та коли йдеться про переведення вагітної, воно не може бути безстроковим. Тому, у відповідному наказі, потрібно вказати дату початку перебування жінки у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Саме цією датою і обмежується таке переведення.

Якщо жінки, які мають дітей до трьох років, не можуть виконувати попередню роботу, то їх переводять на іншу роботу, зберігаючи за ними середній заробіток за попередньою роботою до досягнення дитиною трьох років. Така гарантія передбачена частиною 3 статті 178 Кодексу законів про працю.

Неможливість виконувати попередню роботу має підтверджуватися наявними об’єктивними обставинами або відповідними документами. Це може бути медичний висновок або інші підтвердні документи. Щодо об’єктивних обставин, то це може бути, скажімо, специфіка роботи, що передбачає регулярні відрядження. А чинним законодавством заборонено відправляти жінку, в якої дитина не досягла трирічного віку, у відрядження без її згоди.

Увага!

Як вбачається зі змісту частини 4 статті 178 Кодексу законів про працю, якщо заробітна плата вагітної жінки або жінок, що мають дітей до трьох років, після переведення на легшу роботу збільшується, їм повинні виплачувати фактичний заробіток.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді