Матеріальна відповідальність головного бухгалтера

Бухгалтер, якого щойно взяли на роботу, отримав у користування сейф, комп’ютер, корпоративний мобільний телефон тощо. Чи в такому випадку має бути укладений договір про повну матеріальну відповідальність з головним бухгалтером?

У Кодексі законів про працю України, а саме в ст. 135-1, зазначено, що організація може укладати письмові договори про накладання повної матеріальної відповідальності лише з тими працівниками, котрі досягли 18 років та обіймають посади або виконують такі види робіт, що безпосередньо пов’язані зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва цінностей, що були їм передані.

Зокрема, на нормативному рівні такі посади і види робіт, а також типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність затверджені постановою Держкомпраці СРСР та Секретаріатом ВЦРПС «Про затвердження переліку посад і робіт, які заміщаються або виконуються працівниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатися письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, які були передані їм для збереження, обробки, продажу (відпуску), перевезення або застосування в процесі виробництва, а також типового договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність» від 28.12.1977 № 447/24 (далі — Перелік № 447/24).

І тут слід наголосити на тому, що посада «головний бухгалтер» не входить до ч. І Переліку № 447/24, а в ч. ІІ цього документа перераховані такі види робіт, котрі не відповідають функціональним обов’язкам головного бухгалтера, визначеним у Типовому положенні про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженому постановою Кабміну від 26.01.2011 № 59 та кваліфікаційною характеристикою посади «головний бухгалтер», поданою у Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці України від 29.12.2004 № 336.

Отже, укладати договір про повну матеріальну відповідальність з головним бухгалтером організації незаконно.

Однак будь-що повна матеріальна відповідальність головного бухгалтера настає за умов, що встановлені у ст. 134 КЗпП.

Увага!

Матеріальна відповідальність бухгалтера чи менеджера зі збуту не може наставати за дебіторську заборгованість за умови, що договором між суб’єктами господарювання продукція (товари) відпускаються без передоплати


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді