Згода профспілки на звільнення працівника: в яких випадках потрібна та як оформити

Звільнення працівника з підстав, передбачених пунктами 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2-5, 7 статті 40 пунктами 2 і 3 статті 41 КЗпП, відбувається лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

Для отримання такої згоди роботодавець має подати на ім’я голови виборного органу профспілки обгрунтоване подання про розірвання трудового договору з працівником.

Відповідно до частин другої та третьої статті 43 КЗпП виборний орган профспілки, членом якої є працівник, розглядає у 15-денний строк подання роботодавця про розірвання трудового договору з працівником.

Подання роботодавця має розглядатися у присутності працівника, на якого воно внесено. Розгляд подання за відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою. За бажанням працівника від його імені може виступати інша особа, у т. ч. адвокат.

Якщо працівник або його представник не з’являється на засідання, розгляд подання відкладається до наступного засідання у межах строку, визначеного частиною другою статті 43 КЗпП. У разі повторної неявки працівника (його представника) на засідання без поважних причин подання може розглядатися за відсутності працівника.

Згідно з частинами п’ятою та сьомою статті 43 КЗпП виборний орган профспілки має повідомити роботодавця про прийняте рішення у письмовій формі в триденний строк після його прийняття.

Рішення виборного органу профспілки про відмову в наданні згоди на розірвання трудового договору має бути обгрунтованим. Якщо відмову не обгрунтовано, роботодавець має право звільнити працівника без згоди виборного органу профспілки.

Увага!

Якщо триденний строк для повідомлення роботодавця пропущено, то вважається, що виборний орган профспілки надав згоду на розірвання трудового договору з працівником.

Зразок оформлення згоди профспілки на звільнення працівника (скачати)

Згода профспілки на звільнення працівника: у яких випадках потрібна та як оформити


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді