Звільнення з декретного місця працівника, який працює за строковим трудовим договором

Усім колегам-кадровикам відомо, що досягнення дитиною трирічного віку — останній день перебування працівниці у відпустці по догляду за дитиною і, відповідно, останній робочий день працівника, який працює за строковим трудовим договором. Тому здається, що наказ про звільнення працівника, якого прийнято для заміщення тимчасово відсутньої працівниці, можна готувати заздалегідь, не очікуючи письмових заяв чи усних попереджень відсутньої працівниці про її вихід на роботу.

Проте, на наш погляд, напередодні цієї дати варто зв’язатися з основною працівницею і з’ясувати, чи збирається вона стати до роботи після закінчення відпустки, чи не змінилися її плани.

Порядок звільнення з декретного місця

Якщо після закінчення відпустки для догляду за дитиною основна працівниця планує звільнитися, то ми можемо й не звільняти «строковика». У такому разі, відповідно до статті 39-1 КЗпП, дія строкового трудового договору продовжиться на невизначений строк (строковий договір трансформується у безстроковий).

Якщо ж основна працівниця висловила бажання стати до роботи, то просимо її написати про це заяву і розпочинаємо оформлювати звільнення «строковика».

Заяву про звільнення «строковик» не подає. Підставами для видання наказу про звільнення у зв’язку із закінченням строку трудового договору (за п. 2 ст. 6 КЗпП ) будуть наказ про прийняття працівника на роботу на умовах строкового трудового договору і заява основної працівниці про намір стати до роботи після закінчення відпустки для догляду за дитиною.

Дату видання наказу про звільнення «строковика» визначаєте самостійно, врахувавши, що в день звільнення (останній день роботи) працівника необхідно з ним повністю розрахуватися (ст. 116 КЗпП) та видати йому належним чином оформлену трудову книжку (частина перша ст. 47 КЗпП, частина п’ята п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту України від 29.07.1993 № 58).

Зразок наказу про звільнення з декретного місця працівника, що працює за строковим трудовим договором (скачати)

Звільнення з декретного місця працівника, який працює за строковим трудовим договором


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді