Працівник — офіцер запасу: пам’ятка кадровика

Призов на військову службу осіб офіцерського складу розпочато. Мета призову — військовий вишкіл та укомплектування первинних офіцерських посад.

Офіцери пройдуть 3-місячну підготовку в навчальних центрах ЗСУ і відтак служитимуть поза межами АТО у пунктах постійної дислокації військових частин. Призваних офіцерів запасу залучатимуть до завдань в АТО лише за згодою і на умовах контракту. Пам’ятка допоможе з’ясувати, зокрема, кого з ваших працівників і на скільки призвуть; кого звільнять від призову.

Працівника — офіцера запасу призивають на військову службу

Скачати пам’ятку

Підстава для призову офіцерів запасу

Наказ Міністра оборони від 30.05.2017.

Нормативна база призову

Глава X «Особливості проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу» Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони від 10.04.2009 № 170 (далі — Інструкція № 170)

Кого призивають

Громадян України до 43 років, які:

  • мають вищу освіту за освітнім ступенем не нижче бакалавра;
  • пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу (закінчили військові кафедри);
  • отримали первинне офіцерське звання.

Чоловіки і жінки — випускники військових кафедр українських ВНЗ можуть залучатися до служби за призовом офіцерів запасу на рівних умовах.

Військовослужбовців-жінок дозволено призначати на штатні посади військових частин — стрільців, снайперів, розвідників, кулеметників, гранатометників, механіків-водіїв, інструкторів з тактичної медицини, навідників, зенітників, техніків, командирів відділень, командирів бойових машин тощо (Тимчасовий перелік штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу з урахуванням тих, на які дозволяється призначати військовослужбовців-жінок, та відповідних їм військових звань і тарифних розрядів посад, затверджений наказом Міноборони від 27.05.2014 № 337).

Строк служби

Строк військової служби — 18 місяців. Дата початку — день відправлення у військову частину з районного (міського) військового комісаріату (п. 10.3 Інструкції № 170).

Дата закінчення — день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини. Призвані із запасу особи офіцерського складу, які позитивно атестуються, за потреби ЗСУ в офіцерах відповідної військово-облікової спеціальності після закінчення строків служби за бажанням можуть продовжити військову службу за контрактом (п. 10.9 Інструкції № 170). Призову передує обов’язковий медичний огляд. До строку служби час огляду не зараховують. Медогляд проводять згідно з Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженим наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

Хто не підлягає призову

Офіцери запасу, які проходили військову службу (п. 10.7 Інструкції № 170).

Підстави для звільнення від призову

Від призову на військову службу в мирний час звільняють офіцерів запасу, які:

  • визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби в мирний час;
  • до дня початку військової служби досягли 43-х років;
  • виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом двох контрактів;
  • мали батька або мати, рідного брата або сестру, які загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних;
  • до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
  • були засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, у т. ч. зі звільненням від відбування покарання.

Відстрочка від призову

Надається за рішенням атестаційної комісії обласного військового комісаріату на підставах, визначених статтею 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» — за сімейними обставинами, станом здоров’я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності. Хоча в цій статті йдеться про відстрочку від строкової військової служби, але глава X «Особливості проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу» Інструкції № 170 поширила підстави для відстрочки й на випадок призову офіцерів запасу.

Детальніше про відстрочку від призову офіцерів запасу — у консультації «Відстрочка від призову на військову службу офіцерів запасу»

Відповідальність за ухилення від призову

Офіцер запасу зобов’язаний прибути в пункт і в термін, вказані в повістці військового комісаріату. Керівник підприємства має забезпечити своєчасне прибуття до військкомату працівника, який отримав повістку. Штраф від 17 до 51 грн чекає на керівника або відповідального за військовий облік, який не сповістив офіцера запасу про виклик до військкомату на його вимогу або перешкоджав явці офіцера на призовну дільницю (ст. 211-4 КпАП).

Неявка військовозобов’язаного на виклик військового комісаріату без поважних причин тягне за собою штраф від 85 до 119 грн (ст. 210 КпАП). Ухилення від призову на військову службу за призовом осіб офіцерського складу карається обмеженням волі на строк до 3 років (ст. 335 Кримінального кодексу України).

Поважні причини для неприбуття офіцера запасу до військкомату в установлений строк:

  • перешкода стихійного характеру, хвороба офіцера запасу або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
  • смерть близького родича або близького родича його дружини (п. 10.2 Інструкції № 170)

Офіцер має підтвердити поважність причини відповідними документами

Трудові гарантії призваним офіцерам запасу та членам їх сімей

За працівниками, призваними на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігають місце роботи, посаду і середній заробіток (ч. 3 ст. 119 КЗпП).

Оскільки призову передуватиме медичний огляд, наказів про увільнення від роботи буде щонайменше два. Перший — про увільнення від роботи для проходження медичного огляду зі збереженням середнього заробітку (п. 2 ст. 21 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII). Другий — про увільнення від роботи на час проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу.

Члени сімей призваних офіцерів запасу мають переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату (ч. 1 ст. 18 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-ХІІ).

Грошове забезпечення призваного офіцера запасу

Під час проходження військової служби призвані офіцери запасу виконують обов’язки і користуються правами, пільгами і видами забезпечення, передбаченими для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом (п. 10.3 Інструкції № 170)


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді