Виплата матеріальної допомоги на оздоровлення при звільненні

Законами України, постановами Уряду, галузевими наказами чітко регламентовано виплату матеріальної допомоги на оздоровлення працівниками бюджетної сфери. Важливі нюанси прописують також і в положенні про надання матеріальної допомоги, що є додатком до колективного договору.

В обов’язковому порядку матеріальна допомога на оздоровлення має виплачуватися таким категоріям працівників, зокрема, як:

  • державні службовці;
  • посадові особи місцевого самоврядування;
  • педагогічні та науково-педагогічні працівники;
  • педагогічні працівники закладів сфери культури;
  • працівники музеїв і бібліотек;
  • медичні працівники;
  • працівники протитуберкульозних закладів.

Розмір матеріальної допомоги на оздоровлення не має перевищувати середньомісячної зарплати.

Основною умовою, за якої виплачується матеріальна допомога на оздоровлення, є факт надання працівникові щорічної відпустки (повністю або її частини). Приміром, для державних службовців це має бути — щорічна основна відпустка.

Тобто, працівник не має відпрацювати повністю робочий рік, щоб отримати матеріальну допомогу на оздоровлення. Він має лише піти у відпустку.

Якщо працівник отримав грошову компенсацію за дні невикористаної щорічної відпустки, матеріальна допомога не виплачується.

Матеріальна допомога при звільненні працівника може виплачуватися лише у випадку, якщо перед звільненням працівник іде у відпустку — так звана відпустка з наступним звільненням. У такому разі дотримано основної вимоги, за якої виплачується матеріальна допомога на оздоровлення, — надання працівникові відпустки.

У інших випадках звільнення, якщо працівник має невикористані дні відпустки, йому виплачується грошова компенсація. А це, як уже зазначалося, не дає права на отримання матеріальної допомоги на оздоровлення.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді