Книга обліку руху трудових книжок 2019: порядок ведення та зразок заповнення

Облік руху трудових книжок і вкладишів до них веде кадрова служба або спеціально уповноважена особа, яка оформлює прийняття та звільнення працівників. Обліковою формою для цього слугує — Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них. Порядок ведення та приклад заповнення, — у статті.

Типову форму П-10 «Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них» затверджено наказом Мінстату «Про затвердження типових форм первинного обліку особового складу» від 27.10.1995 № 277.

Ведення Книги обліку руху трудових книжок та вкладишів до них у 2019 році

У Книзі руху трудових книжок реєструють усі трудові книжки та вкладиші до них, які прийнято від працівників при прийнятті на роботу або оформлено на працівників, що стали до роботи вперше. При цьому зазначають серії та номери трудових книжок.

На титульній сторінці Книги обліку руху трудових книжок необхідно зафіксувати дату початку її ведення. Ця дата має відповідати найбільш ранній даті прийняття трудової книжки (графи 2-4 Книги).

Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них має бути пронумерованою, прошнурованою та скріпленою підписом керівника організації та печаткою.

Книгу руху трудових книжок слід вносити до номенклатури справ як окрему справу. Така справа є перехідною, тобто вести її потрібно протягом кількох років (до її закінчення).

Коли працівник звільняється, йому видають трудову книжку. Інформацію про це необхідно внести у Книгу і засвідчити підписом працівника.

Як внести виправлення до Книги обліку руху трудових книжок

Приклади внесення виправлень до Книги обліку руху трудових книжок

Частиною п’ятою пункту 7.1 Інструкції № 58 визначено, що Книга обліку руху трудових книжок має бути пронумерована, прошнурована, скріплена підписом керівника підприємства та печаткою. Це означає, що з Книги обліку не дозволяється вилучати сторінки з помилковими записами. Отже, у разі допущення помилки виправити її необхідно таким чином, щоб після цього Книга обліку мала охайний вигляд, а всі записи після виправлення були чіткими та зрозумілими. І головне — записи, навіть після виправлення, мають виконувати своє головне завдання: підтверджувати, що саме цю конкретну трудову книжку конкретного працівника було прийнято на зберігання та видано працівникові після його звільнення.

Для того щоб після виправлення записи в Книзі обліку були чіткими і зрозумілими, необхідно уникати виправлень шляхом нанесення правильного запису «поверх» неправильного. Краще, якщо неправильний запис буде акуратно закреслений тонкою лінією, а правильний — написаний поряд.

Отже, записи в Книзі обліку доцільно розміщувати таким чином, щоб для прізвища, імені та по батькові було виділено окремий рядок, а записи відокремлювалися один від одного «порожніми» рядками. Це технічно полегшить внесення виправлень.

Книга обліку руху трудових книжок: зразок заповнення 2019

книга обліку трудових книжок приклад заповнення


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡



Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді