Топ 4 сфери трудових відносин, помилки в яких коштували понад 1 мільярд гривень

Загальна сума штрафів за результатами інспекційних перевірок у сфері праці становить понад 1,6 млрд грн. На що звернути увагу кадровику, щоб запобігти матеріальній, кримінальній та адміністративній відповідальності

Інспектори Держпраці та органи місцевого самоврядування регулярно проводять інспекційні відвідування та невиїзні інспектування. Статистика невтішна. Загальна сума штрафів у 2018 році становить понад 1,6 млрд грн.

З жовтня 2018 року за дорученням Уряду ДФС, ПФУ, Нацполіція та інші центральні органи влади проводять комплексні перевірки роботодавців. До перевірок також залучені органи місцевого самоврядування (розпорядження КМУ «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» від 05.09.2018 № 649-р).

Головна мета перевірок — виведення із тіні оплат у сфері праці. Органи контролю виявити 25 179 працівників, допущених до роботи без належного оформлення трудових відносин.

Найбільша кількість порушень КЗпП зафіксована у таких сферах:

Посадові особи й роботодавці притягнуті до відповідальності, незалежно від форм власності.

Адміністративні штрафи

Топ 4 сфери трудових відносин, помилки в яких коштували понад 1 млрд гривень

СКАЧАТИ ➤

Цифри говорять самі за себе. За результатами перевірок маємо такі наслідки:

Усувайте правопорушення вчасно!

Додатково інспектори праці винесли 627 постанов про адміністративне правопорушення посилаючись на статтю статті 188-6 КпАП «Невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, або створення перешкод для діяльності цього органу». Винних посадових осіб оштрафували на загальну суму 641 435 грн.

Фінансові санкції

Відповідно до статті 265 КЗпП штрафи на роботодавців склали 1 млрд 650 млн грн.

Кримінальна відповідальність

На підставі порушень у сфері праці правоохоронні органи вчинили такі дії:

Дисциплінарна відповідальність

Інспектори запропонували керівникам та власникам суб’єктів господарювання притягнути до дисциплінарної відповідальності 1853 посадові особи, які порушили КЗпП. Понад 400 осіб роботодавці вже притягнули до відповідальності.

Будьте уважними. Перевірки тривають.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді