Створюємо святковий настрій разом із Довідником секретаря № 4

Четвертий номер Довідника секретаря та офіс-менеджера розкриє секрети спрощення робочих процесів, допоможе витримати складні перемовини та відстояти свою думку. У квітневому номері на вас чекають зразки документів, тести та фахові консультації експертів.

Слово редактора

Cвята наближаються!

Складаємо документи

Реквізити

Спільні листи: як скласти та оформити

Якщо підприємства мають порушити й вирішити однакові питання, вони створюють спільного службового листа. Розповімо, як оформити, хто підписує, а хто візує документ і в якій послідовності.

Атрибут спілкування

Візитівка: від тексту до обміну

Візитівки — елемент сучасного ділового спілкування та усного мовлення. Навчіться правильно складати й поводитися з візитівками. Якщо не дотримали правил, візаві може сприйняти це як неповагу чи грубе порушення етикету. Убезпечте від помилок і себе, і шефа.

Міжнародні символи на візитівках: пам’ятка

СКАЧАТИ пам’ятку ➥

Організовуємо документообіг

Архів

Як перевіряти наявність і стан справ у архіві підприємства

Кадрове діловодство

Лікарняні

Обережно: підробка! Що робити, коли працівник надав фальшивий лікарняний

Марка Перепелиці більше тижня не було на роботі. «А я хворів, ось лікарняний», — простягнув новенький красивий бланк. Секретаря насторожив не лише незвичний вигляд документа: працівник часто хворіє, а листок непрацездатності приносить щоразу з нового медзакладу. Час покласти край сумнівам і підозрам.

Хто має право видавати листки непрацездатності: пам’ятка

СКАЧАТИ пам’ятку ➥

Повідомна реєстрація

Як прошити колективний договір, або На всі руки секретар

Прошийте колдоговір, перш ніж подавати його на повідомну реєстрацію. У статті — наочна інструкція з рисунками.

Забезпечуємо роботу офісу

Оптимізація

Які трюки допоможуть секретарю спростити робочі процеси

Ви тільки починаєте працювати помічником? Порадимо, як грамотно організувати роботу, щоб усе встигати, швидко знаходити потрібну інформацію і не витрачати часу даремно. На що звернути увагу?

Ділова українська

Відмінювання

Два будинки, три чоловіка та інші складнощі ділової української

Укладачі документів часто припускаються помилок. Складно вибрати правильну відмінкову форму й не забути про випадні звуки і чергування. Не помилятися допоможе довідник із відмінювання.

Діловий етикет

Взаємодія

Службовий роман, провокативний флірт, харасмент: убезпечтеся від лиха

Навесні хочеться уваги, високих взаємин або трішки легкого флірту. Навіть на робочому місці приємно зловити зацікавлений чоловічий погляд, усміхнутися, відповісти на жарт. Як при цьому не перейти межі дозволеного, не стати об’єктом пліток і не зіпсувати собі кар’єру? Чи є особливі правила поведінки для жінок і чоловіків на робочому місці?

Упізнайте сексуальне домагання: пам’ятка

СКАЧАТИ пам’ятку ➥

Вчимося на робочому місці

Телефонні перемовини

Складний дзвінок: репетиція обов’язкова!

Шеф доручив вам з’єднати його зі статусною людиною або терміново перенести заздалегідь узгоджену зустріч. Підготуйтеся, щоб подолати «секретарський бар’єр», провести складні телефонні перемовини і досягти очікуваного результату.

Практикум

Діловодство

Експертиза цінності документів. Тест для секретаря

Експертиза цінності документів — обов’язковий діловодний процес для державних і приватних, великих і малих підприємств. Що заборонено знищувати документи без експертизи цінності — ви вже знаєте. А от якими документами послуговуватися, до яких установ звертатися... Перевірте себе.

Взірцева колекція

Посадова інструкція старшого інспектора з кадрів

СКАЧАТИ інструкцію ➥

Практична психологія

Особиста ефективність

Як відстояти свою думку: 8 способів перемогти у дискусії

Учасники дискусії обговорюють важливі питання, прагнуть переконати один одного у правильності своїх поглядів, захищають, відстоюють і доводять істинність суджень, відкидають ті, які вважають помилковими.

Як навчитися вести аргументований діалог, толерантно поводитися?

Самоефективність

Як не збожеволіти від перевантаження: експрес-курс

З маленького авралу перевантаження за рік мутує в синдром хронічної втоми або розсіяної уваги. Людина втрачає навички тривалої концентрації та втомлюється, як тільки переступає поріг офісу. Але з вами такого не станеться, оскільки з цієї статті ви дізнаєтеся про прогресивні розвантажувальні прийоми.

Шість ознак резилентної особистості

Резилентність — це властивість особистості, яка допомагає конструктивно долати стреси, важкі ситуації, спокійно почуватися у складні періоди. Її можна, і навіть необхідно, розвивати.

Працюємо із задоволенням

Антистрес

Намалюю тобі сонце… на писанці розмальовки-антистресу

СКАЧАТИ розмальовку ✹

Краса та здоров’я

Офісні фізкультхвилинки

Пальчикова гімнастика для розуму: веселі п’ятихвилинки

Ви втомилися, уже не здатні сприймати інформацію? Спробуйте пальчикову гімнастику. Нервові закінчення рук впливають на мозок, і розумова діяльність активізується. Вправи сприяють розвитку зорової уваги, пам’яті, уяви, фантазії, комунікабельності. І, зрештою, це просто цікаво!


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді