Як не дратувати директора проханнями повторно підписати документ

Помилка у документі може коштувати не тільки додатково витраченого часу, а й призвести до втрати його юридичної сили. Контролюйте документи до того, як їх побачить керівник, щоб не потрапити в незручну ситуацію і не пропустити помилку за межі компанії. Що і як перевіряти в документах — розповідає експерт.

Чи то поспіх, чи то надмірна впевненість можуть зіграти злий жарт: надрукований документ керівник повертає. Ситуація неприємна, особливо, якщо на помилку вказав представник іншого підприємства. Що перевірити в документі, перш ніж покласти його до теки «На підпис», розглянемо у статті.

Бланк документа

Зверніть увагу, чи відповідає вид документа бланку.

Для виготовлення листів використовують бланк листа, для інших документів — загальний бланк.

Крім того, є бланки конкретного виду документа — наприклад, наказу.

До відома!

На практиці часто доповідну записку оформлюють на бланку для листів, а листи — на загальному бланку підприємства, що неправильно.

Береги, інтервали, вирівнювання, абзацні відступи

Відповідно до Національного стандарту України «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів. ДСТУ 4163-2003» береги документів мають бути не менше: 30 мм — лівий, 10 мм — правий, 20 мм — верхній та нижній; абзацні відступи — 1,25 см. Міжрядковий інтервал: у тексті документа — 1-1,5, між текстом і додатком — 2, між текстом і підписом — 3. Вирівнюємо сторінку по ширині аркуша.

Нумерація сторінок

Номери сторінок проставляють посередині верхнього берега документа на відстані не менше 10 мм від верхнього краю аркуша, починаючи з другої сторінки.

Шрифт

У діловодстві використовують поширені шрифти, наприклад Times New Roman, Arial, 12, 13, 14-го кеглів.

Загалом у документах 32 реквізити. Перевірте, чи відповідає склад і оформлення реквізитів вимогам до конкретного виду документа.

Які реквізити впливають на юридичну силу документа?

Фактичний матеріал

Перевірте прізвище, ім’я, по батькові, посаду адресата і звертання до нього. Уточніть посаду керівника. З’ясуйте, чи не відбулося кадрових змін на підприємстві. Обов’язково перевірте найменування структурних підрозділів, прізвища, імена, по батькові працівників, назви підприємств, власні імена, терміни й абревіатури. Переконайтеся, що посилання на документи й нормативні акти актуальні.

Мова і стиль

Перевірте орфографію і пунктуацію в тексті документа, виправте стилістичні помилки.

Типові помилки в текстах документів і як їх виправити

Типові помилки в текстах документів

Усі варіанти виправлень

Резюме

1. Передусім перевірте, чи правильно оформлені реквізити, які впливають на юридичну силу документа.

2. Перевірте найменування структурних підрозділів, прізвища, імена, по батькові працівників, назви підприємств, власні імена, терміни й абревіатури. Виправте стилістичні помилки.

3. Не виходьте за межі допустимого втручання в текст документа, щоб не спотворити його зміст і не створити конфліктної ситуації.

Як не дратувати директора проханнями повторно підписати документ Перевірте, чи добре ви знаєте, як оформляти реквізити? Пройдіть Тест для секретаря і діловода.

Інна Самсонова,
документознавець


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді