Як підвищити зарплату на новому місці та продати себе через резюме

Чи дотримувати порад на кшталт: «Погоджуйтеся на зарплату менше від ринкової, якщо підприємство стабільне або якщо вам пропонують кар’єрне зростання»? Що робити, щоб отримувати десятки запрошень на співбесіду на великі підприємства за допомогою резюме і без нього? Читайте у статті.

Головний секрет, як підвищити зарплату на новому місці, — залишити розмови про неї на потім. Будьте уважними! Ви ризикуєте програти, якщо дотримуватимете нерозумних порад із пошуку роботи в мережі на кшталт: «Погоджуйтеся на зарплату менше від ринкової, якщо підприємство стабільне або якщо вам пропонують кар’єрне зростання». Підвищити дохід на новому місці допомагає зовсім інша стратегія.

7 якостей для блискучої кар’єри

Просіть більшу зарплату

Збільшити дохід можна і на попередньому місці. Особливо якщо підприємство щорічно індексує заробітну плату, людина бере додатковий проєкт або переходить на вищу позицію. І все ж нова посада зазвичай несильно впливає на зарплату. Бонуси за проєкт не окупають реальних трудовитрат. А індексація не покриває і половини інфляції.

Коли починаєте нову співпрацю і підприємство у вас зацікавлено — ви можете диктувати свої умови. Під час роботи буде складніше домогтися такої уваги й тим паче бонусів і підвищення окладу. Тому продайте себе дорожче на етапі перемовин.

Будьте на видноті

Відвідуйте конференції, конгреси і галузеві виставки. Виступайте, дискутуйте зі спікерами, знайомтеся з організаторами заходів. Давайте коментарі у ЗМІ. Ведіть експертні колонки в галузевих виданнях. Проводьте майстер-класи та презентації. Отримуйте додаткову освіту. Нехай вона буде пов’язана з новими технологіями, комп’ютерними програмами, створенням презентацій, управлінням проєктами і роботою з людьми. Підвищуйте рівень знання іноземних мов.

Продайте себе через резюме

Саме за інформацією в резюме рекрутер ухвалює рішення, чи продовжувати з вами перемовини. Деякі ейчари пропагують ідею, що в цьому документі має бути досвід лише за вакансією. Це не завжди виправдано. Покажіть підприємству всі навички, які можуть розв’язати його проблеми. Говоріть універсальною мовою цифр.

Як підвищити зарплату на новому місці та продати себе через резюмеДізнайтеся, як створити ідеальне портфоліо

Вкажіть у резюме всі напрями, якими опікувалися. Відзначте успішний досвід навіть у суміжних і неробочих проєктах. Повідомляйте про навички і хобі на вході. Так досягнете вищої зарплати і посади.

Приклад

Помічник директора з персоналу у вільний час організовує благодійні виставки для дітей. Дівчина вважала культурні заходи непрофільним досвідом і не згадувала про нього в резюме. Проте коли додала, її взяли на позицію керівника секретаріату, оскільки шукали людину з досвідом організаційної роботи.

Акцентуйте увагу на сильних сторонах. Зрозумійте, що робите ліпше за інших. І відзначте ці переваги. Уявімо секретаря, який підробляє фотографом. З одного боку, обидві навички корисні. З другого — резюме секретаря і фотографа в одній особі читається дивно.

Дозовано подавайте інформацію. Не пишіть багато, але і не применшуйте значущого досвіду, щоб заощадити рядки в резюме. Що більше вмієте, то дорожче зможете себе продати. Головне — не описуйте навички хаотично. Доведіть, що ваші вміння принесуть підприємству прибуток. Для цього розкажіть про досягнення на попередніх підприємствах.

Описуйте досвід через дії. Для цього використовуйте сильні дієслова замість іменників. Концентруйтеся на вигоді не для себе, а для підприємства. Демонструйте результати до і після вашої роботи. Вказуйте не тільки відсотки, а й реальні числа. Відзначайте період, за який домоглися поліпшень.

Зробіть професійне фото. Попросіть професійного фотографа зробити портретний знімок на нейтральному тлі без інтер’єру. Уникайте кадру три чверті. Дивіться прямо перед собою, але не так серйозно, як на паспорт. Замість об’єктива уявіть друга. Посміхніться йому — не кокетливо, а впевнено.

Увага!

Переконайтеся, що ваша фотографія в резюме не схожа на рекламу авто, годинників або одягу. Нехай зовнішній вигляд відповідає вакансії та рівню доходу, а фото — виглядає не постановчо, а природно і гармонійно.

За часів автоматизації процесів і постійного розвитку особливо цінні люди, які вміють із цим працювати і прагнуть удосконалюватися. Тому відзначте на співбесіді, що готові допомогти підприємству з технологічними рішеннями та грамотно оцінити результати.

Як підвищити зарплату на новому місці та продати себе через резюмеСтануть у пригоді модні фасони ділового одягу в серпні-вересні 2019 року

Отримуйте пропозиції роботи без резюме

Деякі люди не розсилають резюме. Хедхантери конкурентів самі за ними полюють. Станьте таким фахівцем. Частіше бувайте на публіці: особисто і віртуально. Попросіть друзів порекомендувати вас рекрутеру на потрібну вакансію.

Слідкуйте за соціальним іміджем. Публікуйте статті в галузевих виданнях. Ведіть професійний блог. Консультуйте передплатників у прямому ефірі, викладайте фотографії із заходів, діліться корисними кейсами.

Не зациклюйтеся на вузьких темах. Нудно читати акаунти в LinkedIn або Facebook тільки з професійними текстами. Для високооплачуваної роботи потрібна різнобічна людина. Тому діліться цікавими думками, публікуйте пости про подорожі та хобі. Тільки не перестарайтеся. Не пишіть стосовно релігії та політики. Не публікуйте селфі.

Як підвищити зарплату на новому місці та продати себе через резюме
Олександ Денисенкозаступник начальника відділу взаємодії з державними органами та інформаційно-аналітичного забезпечення Державної архівної служби України
Журнал реєстрації наказів з основної діяльності — одна з обов’язкових реєстраційних форм на підприємстві незалежно від форми власності. Проте нормативно-правові акти не визначають типової форми журналу.

Проявіть стриманість, коли зателефонує рекрутер. Скажіть, що обираєте між пропозиціями інших підприємств. Розпитайте про умови. Так побудуєте бесіду з вигідної позиції та зможете диктувати умови.

Приходьте на співбесіду із журналом. З новим місцем намагайтеся рости не тільки на посаді, а й у зарплаті. Називайте суму на 10–15% більше, ніж на попередньому місці. Для цього проявляйте себе професіоналом навіть у дрібницях. Наприклад, читайте галузевий журнал або нову книгу, поки чекаєте запрошення до кабінету. Так справите на рекрутера вигідніше враження, ніж якщо він побачить вас із гаджетом.

Ілля Чадін

бізнес-тренер, HR-експерт, професійний коуч


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді