Тимчасове переведення: підстави та оформлення

Переведення працівника в межах одного підприємства може бути постійним та тимчасовим. Про умови та порядок оформлення тимчасового переведення на іншу роботу розкажемо у статті.

Кодекс законів про працю України містить деякі (спеціальні) норми, які регулюють, зокрема, види тимчасових переведень у межах підприємства:

  • тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (ст. 33 КЗпП);
  • тимчасове переведення на іншу роботу в разі простою (ст. 34 КЗпП);

Продемонструємо порядок тимчасового переведення працівника на посаду, на якій «постійний» працівник оформив відпустку для догляду за дитиною до трьох років.

Тимчасове переведення на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором

Тимчасове переведення на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором допускається за згодою працівника (ч. 1 ст. 33 КЗпП).

До відома!

Строк тимчасового переведення на іншу роботу роботодавець і працівник встановлюють також за домовленістю. Він визначається конкретним терміном або часом настання певної події (наприклад, повернення на роботу працівниці з відпустки для догляду за дитиною).

Ініціатором переведення може виступати як працівник, так і роботодавець. Якщо про переведення за ініціативою роботодавця, необхідно виконати чотири кроки.

Оформлення заяви про тимчасове переведення на іншу роботу

Згоду на тимчасове переведення працівник, як правило, висловлює у заяві про переведення.

У заяві працівник обов’язково зазначає, що на час тимчасового переведення, робоче місце за попередньою посадою за ним зберігається.

Зразок заяви про тимчасове переведення на іншу посаду

Тимчасове переведення: підстави та оформлення

СКАЧАТИ

Наказ про тимчасове переведення на іншу роботу

Підставами для видання наказу про тимчасове переведення на іншу посаду у випадку, що ми розглядаємо, є наказ про надання основному працівнику відпустки для догляду за дитиною та заява працівника про переведення.

У наказі про переведення необхідно також зазначити посадовий оклад за новою посадою та гарантувати працівнику повернення на попередню посаду.

Зразок наказу про тимчасове переведення на іншу посаду

Тимчасове переведення: підстави та оформлення

СКАЧАТИ

Запис в трудову книжку про тимчасове переведення на іншу роботу

Якщо трудову книжку зберігає працівник, роботодавець на його вимогу зобов’язаний вносити до трудової книжки записи про переведення (ч. 3 ст. 48 КЗпП). КЗпП не визначає, про яке переведення йдеться: постійне чи тимчасове. Тому за бажанням працівника до трудової книжки вносимо запис про тимчасове або постійне переведення. 

Якщо трудовий договір з працівником уклали до 10.06.2021 і трудову книжку зберігає роботодавець, керуємось Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту України від 29.07.1993 № 58 (далі — Інструкція № 58), яка зобов’язує вносити до трудової книжки працівника відомості про переведення на іншу постійну роботу (абзац 2 п. 2.2 Інструкції № 58). Утім, і в цій ситуації варто внести запис про тривале тимчасове переведення працівника на іншу посаду, якщо працівник бажає мати такий запис в трудовій книжці.

Зразок запису про нагородження у трудовій книжці

Отже, у графі 2 розділу «Відомості про роботу» трудової книжки зазначаємо: «Переведено на посаду начальника відділу кадрів», у графі 3 — робимо посилання на наказ про переведення. Про тимчасовий характер переведення не зазначаємо.

Формулювання запису про переведення залежить від того, до якої категорії належить посада (професія), на яку переводять працівника.

Відображаємо відомості про тимчасове переведення на іншу роботу в особовій картці та облікових документах особової справи

Відомості про переведення внесіть в особову картку (типова форма № П-2) та в доповнення до особового листка з обліку кадрів, що є одним з основних облікових документів особової справи.

До особової справи долучіть копію наказу про переведення, засвідчену у встановленому порядку.

Відмітка про засвідчення копії містить такі складові:

  • слова «Згідно з оригіналом»;
  • назву посади особи, що засвідчує копію;
  • підпис;
  • розшифрування підпису;
  • дату засвідчення копії.

Увага!

Працівника, якого тимчасово переведено на іншу роботу, необхідно ознайомити з посадовою інструкцією за новою посадою під особистий підпис.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді