Виплата середнього заробітку мобілізованому працівнику після 19.07.2022: зберігати чи ні

Після набуття чинності Законом № 2352 про оптимізацію трудових відносин роботодавець зобов’язаний зберігати лише робоче місце й посаду за працівниками, яких увільнив від роботи на час військової служби. Виплачувати середній заробіток таким працівникам відтепер право роботодавця. Як припинити чи продовжити виплати, роз’яснюють експерти

Як припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівнику

Роботодавець з 19 липня 2022 року може припинити збереження середнього заробітку за працівниками, яких увільнили від роботи на час військової служби. Від цього обов’язку його звільнив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ (далі — Закон № 2352), який вніс зміни, зокрема до частини третьої статті 119 КЗпП.

Відтепер ця норма звучить так:

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Як оформити припинення виплати середнього заробітку

Нагадаємо, що увільнення від роботи мобілізованого працівника кадровики оформлювали наказом. Таким чином, щоб припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівнику, необхідно видати додатковий документ — Наказ про припинення виплати середнього заробітку мобілізованому працівнику.

Врахуйте, що пункт 11 глави 10 розділу ІІ Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18.06.2015 № 1000/5, зобов’язує роботодавця ознайомити працівника з наказом. Тож доцільно складати індивідуальні накази, щоб потім надіслати документи на ознайомлення.

Як повідомити працівника про зміни та задокументувати передавання документів

Збереження середнього заробітку мобілізованому працівнику після 19.07.2022

Роботодавець може за рахунок власних коштів встановити додаткові, порівняно з законодавством, трудові пільги для мобілізованих працівників. Це дозволено статтею 9-1 КЗпП й не буде порушенням. Також можна й надалі платити працівникам середній заробіток, якщо таку гарантію передбачає колективний договір (ч. 2 ст. 13 КЗпП).

Якщо роботодавець вирішив і надалі підтримувати мобілізованих працівників і платити їм середній заробіток на час військової служби, він суттєво покращить їхні умови праці порівняно із законодавством. Навряд чи Держпраці штрафуватиме за це роботодавців.

Виплата середнього заробітку мобілізованому працівнику після 19.07.2022: зберігати чи ніВодночас радимо підприємствам, що фінансують з держбюджету, дотримувати вимог частини третьої статті 119 КЗпП.

Виплата середнього заробітку мобілізованому працівнику після 19.07.2022: зберігати чи ні
ОЛЬГА ДОГАДІНА,керівник групи експертів Експертус Кадри
Обов’язкове збереження середнього заробітку для мобілізованих скасували, але роботодавець може й далі дотримати цієї гарантії для працівників, які виборюють безпеку для нас і нашої країни



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді