Роз’яснено порядок видачі та оформлення листків непрацездатності на період санаторно-курортного лікування

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у листі від 15.07.2014 № 2.4-17-1801 надала роз’яснення щодо порядку видачі (продовження) та оформлення листків непрацездатності на період санаторно-курортного (реабілітаційного) лікування

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у листі від 15.07.2014 № 2.4-17-1801 надала роз’яснення щодо порядку видачі (продовження) та оформлення листків непрацездатності на період санаторно-курортного (реабілітаційного) лікування.

Застрахованій особі, яка направляється на лікування в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу безпосередньо із стаціонару лікувального закладу, відповідно до абзацу 2 пункту 10 статті 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-III (далі — Закон), допомога по тимчасовій непрацездатності надається за весь час перебування у санаторно-курортному закладі (з урахуванням часу на проїзд до санаторно-курортного закладу і у зворотному напрямку) у порядку і розмірах, встановлених цим Законом.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатної (частина перша статті 51 Закону).

Відповідно до пункту 2.14 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України від 13.11.2001 № 455 (далі — Інструкція № 455), при направленні хворих на долікування в реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів безпосередньо із стаціонарів, згідно з висновком ЛКК, листок непрацездатності продовжується лікуючим лікарем санаторно-курортного закладу на весь термін, потрібний для закінчення призначеного лікування та реабілітації з урахуванням проїзду, але не більше терміну, передбаченого пунктом 4.1 Інструкції.

Щодо питання видачі листка непрацездатності одному з працюючих батьків, що супроводжує дитину до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, то відповідно до абзацу другого пункту 3.12 Інструкції № 455 листок непрацездатності видається одному із працюючих батьків (опікуну або піклувальнику), який виховує дитину-інваліда до 18 років, лікуючим лікарем до початку лікування у медичних центрах реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи (далі — Центр) на весь термін лікування дитини в Центрі з урахуванням часу на проїзд в обох напрямках на підставі довідки-виклику з Центру та за наявності висновку ЛКК про необхідність стороннього догляду під час лікування у Центрі.

В інших випадках видача листка непрацездатності по догляду за дитиною на період її реабілітаційного лікування нормами чинного законодавства не передбачена.

Тому видача листків непрацездатності застрахованим особам до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів безпосередньо з амбулаторно-поліклінічних відділень лікувально-профілактичних закладів та по догляду за дитиною на період її реабілітаційного лікування є необґрунтованою.

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
15529

Фізіогноміка — сучасний нетрадиційний метод підбору персоналу

Сьогодні до нетрадиційних методів добору працівників вдається все більше роботодавців. Застосування новітніх підходів до підбору персоналу стає ключовим фактором успіху. Не ризикуйте своїм майбутнім, наймаючи випадкових людей, зробіть ставку на професіоналів, які допоможуть вам досягти амбітних цілей.
85

Гнучка форма зайнятості: адаптація до реалій ринку праці

Гнучка форма зайнятості — це один із зручних варіантів працевлаштування як для роботодавця, так і для працівника. Сучасні умови в Україні та необхідність виїзду за кордон значної кількості громадян працездатного віку спонукають до поширення гнучкої зайнятості, яка передбачає «розмивання» основних стандартів трудових правовідносин
96

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
512440

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
29917

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді