Страховий стаж за останній рік менше шести місяців? Алгоритм оплати «лікарняного» від ФСС з ТВП

Голосіївська МВД КМВ ФСС з ТВП (далі — ФСС) роз’яснила права застрахованих осіб на допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності якщо перед настанням страхового випадку страховий стаж становить менше шести місяців

Голосіївська МВД КМВ ФСС з ТВП (далі — ФСС) роз’яснила права застрахованих осіб на допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності якщо перед настанням страхового випадку страховий стаж становить менше шести місяців. 

ФСС нагадав, що відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV, застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності, виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

В таких випадках обчислення середньоденної заробітної плати для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється відповідно до абзацу 2 пункту 29 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Якщо застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців, то, враховуючи рекомендації Мінсоцполітики, викладені в листі від 13.11.2015 № 646/18/99-15, допомогу по тимчасовій непрацездатності потрібно розраховувати в такій послідовності:

  • розраховується середньоденна заробітна плата виходячи з фактичних виплат;
  • розраховується сума денної виплати (середньоденна заробітна плата множиться на відсоток страхового стажу);
  • порівнюється сума денної виплати з виплатою, розрахованою з мінімальної заробітної плати;
  • якщо сума денної виплати не перевищує мінімальну виплату, ця сума множиться на кількість днів, що підлягають оплаті;
  • якщо сума денної виплати перевищує мінімальну виплату, то сума допомоги розраховується виходячи з мінімальної виплати без додаткового урахування відсотка страхового стажу.

ФСС наводить приклади розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, а саме: застрахована особа прийнята на роботу 01.12.2015, страховий випадок настав 14.01.2016. За даними Держреєстру перед настанням страхового випадку страховий стаж становить менше шести календарних місяців.

Розрахунковий період грудень 2015 року.

Варіант 1:

Заробітна плата застрахованої особи в грудні місяці складає 2000,00грн.

Середньоденна заробітна плата обчислюється так: фактична середньоденна заробітна плата в розмірі 2000,00грн./31к.д.=64,52грн.

Сума денної виплати з урахуванням страхового стажу: 64,52грн.*50% =32,63грн.

Середня заробітна плата, розрахована з урахуванням вимог абзацу 2 пункту 29 Порядку № 1266 становить: 1378 грн./30,44=45,27грн.

Сума страхової виплати обчислюється виходячи з денної виплати з урахуванням страхового стажу, що становить 32,63грн. та є меншою за середньоденну допомогу, розраховану з мінімальної заробітної плати — 45,27грн.

Оскільки сума денної виплати, розрахованої за загальними правилами (32,63грн.) не перевищує середню заробітну плату, розраховану з урахуванням розміру мінімальної заробітної плати, сума страхових виплат обчислюється з розміру денної виплати з урахуванням страхового стажу — 32,63грн.

Варіант 2.

Заробітна плата застрахованої особи в грудні місяці складає 5000,00грн.

Середньоденна заробітна плата: 5000,00грн./31к.д.=161,29грн..

Сума денної виплати з урахуванням страхового стажу: 161,29грн.*50%=80,65грн.

Оскільки сума денної виплати, розрахованої за загальними правилами (80,65грн.) є вищою за середню заробітну плату, розраховану з урахуванням розміру мінімальної заробітної плати, сума страхових виплат обчислюється з розміру мінімальної заробітної плати — 45,27грн.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
15529

Фізіогноміка — сучасний нетрадиційний метод підбору персоналу

Сьогодні до нетрадиційних методів добору працівників вдається все більше роботодавців. Застосування новітніх підходів до підбору персоналу стає ключовим фактором успіху. Не ризикуйте своїм майбутнім, наймаючи випадкових людей, зробіть ставку на професіоналів, які допоможуть вам досягти амбітних цілей.
85

Гнучка форма зайнятості: адаптація до реалій ринку праці

Гнучка форма зайнятості — це один із зручних варіантів працевлаштування як для роботодавця, так і для працівника. Сучасні умови в Україні та необхідність виїзду за кордон значної кількості громадян працездатного віку спонукають до поширення гнучкої зайнятості, яка передбачає «розмивання» основних стандартів трудових правовідносин
96

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
512440

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
29918

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді