Середній заробіток мобілізованому працівнику: чи виплачувати у разі загибелі

За працівником, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток до дня оголошення судом його померлим

Мінсоцполітики в листі від 29.04.2016 № 494/13/84-16 нагадало, що закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України (ч. 2 ст. 24 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII).

Військова служба закінчується у разі звільнення військовослужбовця з військової служби в запас або у відставку, загибелі (смерті), визнання судом безвісно відсутнім або оголошення померлим (п. 7 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10.12.2008 № 1153).

Разом з тим, за працівниками, які були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації та загинули під час проходження військової служби, зберігається місце роботи, посада і виплачується середній заробіток до дня оголошення судом їх померлими (ч. 5 ст. 119 КЗпП).

Тобто роботодавець зобов’язаний зберігати місце роботи, посаду і виплачувати середній заробіток працівникові, призваному на військову службу за призовом під час мобілізації, до дня оголошення судом його померлим.

Щодо стягнення надмірно виплачених сум, то заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, виплачені юридичною особою за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача, поверненню не підлягають (ст. 1215 Цивільного кодексу України).

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Від редакції

Детальніше про пільги працівників, призваних на військову службу, — в експертних статтях:

Працівник уклав 6-місячний контракт на військову службу: чи зберігати посаду і середній заробіток
(«Кадровик-01» № 04/2016)

Гарантії працівникам, які виконують військовий обов’язок у 2014-2016 роках
(«Кадровик-01» № 02/2016)

Працівника призивають на строкову військову службу не під час мобілізації: звільняємо чи увільняємо?
Кадровик-01» № 11/2015)

Призов на строкову військову службу під час мобілізації: звільняти чи ні
Кадровик-01» № 04/2015)

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47645

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23517

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102398

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249148

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді