ОМС і надалі користуватимуться Положенням про порядок стажування у державних органах

Уряд визначив, що Положення про порядок стажування у державних органах діятиме для ОСМ й надалі та змінив окремі нормативні акти, що регулюють діяльність місцевих державних адміністрацій

КМУ постановою від 22.07.2016 № 465 (далі — Постанова № 465) визнав такими, що втратили чинність, акти КМУ, які до набрання чинності Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII регулювали проходження державної служби.

Утім, Положення про порядок стажування у державних органах, затверджене постановою КМУ від 01.12.1994 № 804, і надалі застосовуватиметься при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III.

Окрім того, внесено зміни до нормативних актів, що регулюють діяльність місцевих державних адміністрацій, зокрема, Типового регламенту місцевої державної адміністрації та Типового положення про структурний підрозділ місцевої державної адміністрації.

Постановою № 465 визначено, що організацію кадрової роботи в апараті місцевої держадміністрації та структурних підрозділах місцевої держадміністрації проводитиме служба управління персоналом, а в підрозділах, які мають штатну чисельність до 5 осіб, за рішенням їх керівників виконання кадрової роботи покладатиметься на одного з працівників.

Служба управління персоналом несе відповідальність за реалізацію державної політики з питань управління персоналом в апараті місцевої держадміністрації та її структурних підрозділах, добір персоналу, планування та організацію заходів з підвищення рівня професійної компетентності державних службовців, документальне оформлення вступу на державну службу, її проходження та припинення.

Повноваження з питань державної служби та організації роботи працівників структурного підрозділу місцевої держадміністрації, утвореного як юридична особа публічного права, здійснює керівник цього підрозділу.

Також Постановою № 465 унесено зміни до Правил етичної поведінки державних службовців, затверджених постановою КМУ від 11.02.2016 № 65, та скасовано обов’язковий облік держслужбовцями телефонних розмов та особистих зустрічей з представниками політичних партій, народними депутатами України, суб’єктами господарювання або їх уповноваженими особами, надання інформації про такі розмови та зустрічі та облік фактів використання транспортних засобів, майна, інших матеріальних та нематеріальних активів, наданих за рахунок фізичних чи юридичних осіб у службових цілях.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Від редакції

Журнал «Кадровик-01» щомісяця друкує ексклюзивні публікації для служби управління персоналом державного органу. Вийшли друком консультації та роз’яснення:

Новий Закон «Про державну службу»: про найголовніше
(«Кадровик-01», № 01/2016)

Новий Закон про державну службу: сфера дії
(«Кадровик-01», № 02/2016)

Новий Закон про державну службу: класифікація посад
Присвоєння рангів державним службовцям: що нового?
(«Кадровик-01», № 03/2016)

Хто є хто в системі управління держслужбою
(«Кадровик-01», № 04/2016)

Керівник державної служби: правовий статус
Нормативно-правові акти, спрямовані на імплементацію Закону України «Про державну службу», станом на 1 травня 2016 року
(«Кадровик-01», № 05/2016)

Ведемо особові справи державних службовців за новим порядком Повноваження керівника державної служби
(«Кадровик-01», № 06/2016)

Роз’яснення щодо надання додаткових відпусток державним службовцям згідно з новим Законом про держслужбу
(«Кадровик-01», № 07/2016)

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
10846

Причетність кадровика до проведення атестації робочих місць за умовами праці

Атестація робочих місць за умовами праці: для чого проводиться, чи забезпечує кадрова служба підприємства її проведення та чи можна відтермінувати в умовах воєнного стану. На ці запитання знайдете відповіді у статті.
5084

Формування кадрового резерву на підприємстві

Як правильно сформувати кадровий резерв, а потім ефективно працювати з резервістами? Покроковий алгоритм допоможе вирішити ці завдання, а також сприятиме покращенню процесу відбору персоналу при переведенні на інші посади, навчанні працівників новим професіям, методам праці, технологіям.
19596

Мотивація працівників у 2020 році

Мотивація працівників в сучасних умовах — одне із найважливіших завдань HR-менеджерів та кадровиків. Для того щоб правильно мотивувати до роботи підлеглих, керівник має насамперед добре розуміти людську природу. Пропонуємо вам 12 ідей, які допоможуть надихнути персонал на плідну роботу у 2020 році. Не відкладайте на потім, адже рік вже розпочався.
14023

«А що, якби ваша професія зникла?», або 5 нестандартних запитань для співбесіди

Стандартними анкетами не обійтися, щоб зрозуміти, що рухає людиною. Але вдало підібрані та вчасно поставлені неочікувані запитання допоможуть побачити кандидата з потрібного ракурсу. Нестандартні запитання не передбачають правильних чи неправильних відповідей, а дають кандидату можливість розкритися. Приклади таких запитань з коментарями психологів та фахівців з оцінки персоналу — у статті.
1532

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді