Перший робочий день після новорічних свят: як і його зробити святковим?

Повертаючись на роботу після тривалих свят, мало хто відчуває радість. Енергії — нуль, настрій – негативний, купа справ… Аби вихід на роботу не перетворився на жахіття, пропонуємо кілька приємних і простих рішень.

Основна причина післясвяткової депресії полягає в тому, що люди поспішають першого ж робочого дня зануритися у роботу. Психологи категорично не рекомендують цього робити. Це не лише загрожує депресією, а й абсолютно непродуктивно. Ліпше братися до справи поступово (не повільно, а саме поступово). Організм потребує часу на адаптацію. На «розминку» відведіть два-три дні. Починайте з легших справ, що не потребують великих зусиль, приміром, з перевірки пошти та наведення ладу в шухлядах робочого столу. Нехай обідня перерва цього дня буде трохи довшою, але ви встигнете поділитися з колегами враженнями від промайнувших свят.

Якщо ви – керівник, то першого дня можна, наприклад, запланувати зустрічі з керівниками підрозділів. Не варто у перші дні приймати важливі, відповідальні рішення. Як свідчить практика, найсильніший стрес керівника пов’язаний не з тривалими святами, а з помилковим рішенням, що його прийнято одразу після них.

Аби повернення у робочий ритм не перетворилося на катастрофу, продумайте, як проводитиме вечори – нехай першого тижня вони будуть більш насичені та цікаві, аніж зазвичай. Аби підняти настрій, влаштуйте ще одне свято на робочому місці. Наприклад, вечірку новорічних історій, під час якої колеги зможуть розповісти, хто і як зустрів Новий рік та Різдво.

Психологи радять налаштуватися на очікування чогось позитивного: свята Водохрещі, Масляної, а відтак і до весни недовго. Існує ще один психологічний фокус, що багатьом стає у пригоді. Треба зробити просту річ – змінити щось у житті. Про глобальне не йдеться. Не кваптеся брати шлюб чи змінювати роботу. Просто переставте меблі вдома чи в офісі, змініть зачіску чи колір волосся, справте обнову.

І ще – важливий момент. Психологи не радять одразу після свят сідати на дієту. Голодування у поганому настрої — найкоротший шлях до ще більшого стресу. Спочатку навчитеся знову посміхатися, а вже потім переходьте на кефір. Краще подаруйте організму приємне фізичне навантаження, приміром, підіть на йогу або в басейн.

Доброго до Вас робочого тижня!

Ваша команда Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
125636

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45224

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді