Мінсоцполітики затвердило правила охорони праці при виробництві пива та безалкогольних напоїв

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Кадровик-01. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Ми вже відібрали головне для вас
Правила обов’язкові для виконання роботодавцями та працівниками при виробництві солоду, пива (в т. ч. при експлуатації мініпивоварень з виробництва пива, призначених для барів, ресторанів, кафе і невеликих виробництв), безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод.

Наказом Мінсоцполітики від 18.04.2017 № 635 затверджено Правила охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв, які встановлюють вимоги до безпечного виконання робіт у технологічних процесах виробництва солоду, пива, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод (далі — Правила 635).

Правила 635 зобов’язують роботодавця:

  • одержати дозвіл на виконання робіт з підвищеною небезпекою та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та подати необхідні декларації відповідності його матеріально-технічної бази та робіт відповідно до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 № 2806-IV;
  • забезпечити працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Курити тютюнові вироби та приймати їжу у виробничих приміщеннях й на території суб’єкта господарювання дозволено у спеціально відведених для цього місцях. Спеціально визначені та обладнані для куріння місця повинні бути позначені знаком або написом, мати урну або попільницю з негорючих матеріалів.

Окрім того, Правилами № 635 встановлено вимоги безпеки під час обслуговування, експлуатації виробничого обладнання та організації робочих місць, порядок нанесення захисних покрить на внутрішні поверхні технологічних посудин, утримання, експлуатація та обслуговування електроустановок та електричних мереж, а також вимоги безпеки під час проведення технологічних процесів, а саме, виробництва:

  • солоду;
  • пива;
  • безалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод;
  • квасу.

Окремими розділами унормовано безпечний розлив напоїв, а також їх транспортування та зберігання.

Також затверджено зразки:

  • Журналу реєстрації нарядів-допусків на проведення робіт з підвищеною небезпекою;
  • обліку Переліку робіт, що виконуються на підприємстві за нарядами-допусками;
  • Наряду-допуску на виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Ольга Догадіна,
провідний експерт
Експертус Кадри

додаток

Правила розрахунку нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2026 році

Статті за темою

Усі статті за темою

Роз’їзний характер роботи чи службове відрядження: як визначити

Неодноразово трапляється, що робота деяких працівників пов’язана з постійними службовими поїздками в межах міста або за межі населеного пункту. Чи можна встановити для таких працівників роз’їзний характер роботи? Чи, все-таки, кожну таку поїздку оформлювати як відрядження?
26371

Дії кадрової служби у разі реорганізації підприємства

Підприємство реорганізується, змінюється назва або форма власності. У деяких працівників зміниться назва посади і код за Класифікатором професій. Як правильно оформити такі зміни? Що робити з працівниками, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та у щорічній відпустці? Чи потрібно складати і затверджувати нову номенклатуру справ, якщо зміни відбуватимуться з 1 грудня? Що робити з особовими справами і картками П-2? Філія без права юридичної особи перетворюється у відділення філії, як це вплине на роботу відділу кадрів?
34888

Перелік посад працівників з ненормованим робочим днем

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади за погодженням з відповідними галузевими профспілками можуть затверджувати орієнтовний перелік робіт професій і посад працівників з ненормованим робочим днем. Де знайти перелік посад з ненормованим робочим днем та як ним користуватися — у статті
37945

Наказ про затвердження штатного розпису 2026

Якщо ви вже підготували штатний розпис на 2026 рік, настав час офіційно затвердити його і ввести в дію відповідним наказом. Це важливий крок для забезпечення належного функціонування організації та відповідності вимогам трудового законодавства.
27921

Виробничий календар на грудень 2025

Грудень — місяць, коли у кадровика на столі і підсумки року, і звіти, і святковий календар. У 2025-му він не дарує додаткових вихідних, тож планувати робочий графік і норми часу доведеться уважно. У статті ми зібрали все необхідне: норму робочого часу, тривалість робочого тижня та ключові кадрові звіти грудня, щоб завершити рік без авралів
3195

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді