Мінсоцполітики затвердило правила охорони праці при виробництві пива та безалкогольних напоїв

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Кадровик-01. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Ми вже відібрали головне для вас
Правила обов’язкові для виконання роботодавцями та працівниками при виробництві солоду, пива (в т. ч. при експлуатації мініпивоварень з виробництва пива, призначених для барів, ресторанів, кафе і невеликих виробництв), безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод.

Наказом Мінсоцполітики від 18.04.2017 № 635 затверджено Правила охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв, які встановлюють вимоги до безпечного виконання робіт у технологічних процесах виробництва солоду, пива, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод (далі — Правила 635).

Правила 635 зобов’язують роботодавця:

  • одержати дозвіл на виконання робіт з підвищеною небезпекою та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та подати необхідні декларації відповідності його матеріально-технічної бази та робіт відповідно до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 № 2806-IV;
  • забезпечити працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Курити тютюнові вироби та приймати їжу у виробничих приміщеннях й на території суб’єкта господарювання дозволено у спеціально відведених для цього місцях. Спеціально визначені та обладнані для куріння місця повинні бути позначені знаком або написом, мати урну або попільницю з негорючих матеріалів.

Окрім того, Правилами № 635 встановлено вимоги безпеки під час обслуговування, експлуатації виробничого обладнання та організації робочих місць, порядок нанесення захисних покрить на внутрішні поверхні технологічних посудин, утримання, експлуатація та обслуговування електроустановок та електричних мереж, а також вимоги безпеки під час проведення технологічних процесів, а саме, виробництва:

  • солоду;
  • пива;
  • безалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод;
  • квасу.

Окремими розділами унормовано безпечний розлив напоїв, а також їх транспортування та зберігання.

Також затверджено зразки:

  • Журналу реєстрації нарядів-допусків на проведення робіт з підвищеною небезпекою;
  • обліку Переліку робіт, що виконуються на підприємстві за нарядами-допусками;
  • Наряду-допуску на виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Ольга Догадіна,
провідний експерт
Експертус Кадри

Військовозобов’язані в кадрах: приймаємо, увільняємо, звільняємо правильно

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників: зразок

За відсутності колективного договору в організації має бути розроблено інший нормативний акт з питань оплати праці. Наприклад, положення про преміювання за підсумками роботи за місяць, квартал тощо. Примірний зразок положення про преміювання знайдете у статті.
44482

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
50039

Заява про прийняття за строковим трудовим договором

Строковий трудовий договір доцільно укладати у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи або умов її виконання, або інтересів працівника, чи в інших випадках, передбачених законодавчими актами.
31287

Як ФОП прийняти працівника на роботу

Оформлення працівника на роботу фізичною особою-підприємцем (ФОП) в Україні має відбуватися відповідно до вимог трудового законодавства. Як ФОП прийняти працівника на роботу законно та швидко — у статті.
5336

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді