Наказом Мінсоцполітики від 18.04.2017 № 635 затверджено Правила охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв, які встановлюють вимоги до безпечного виконання робіт у технологічних процесах виробництва солоду, пива, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод (далі — Правила 635).
Правила 635 зобов’язують роботодавця:
- проводити атестацію робочих місць за умовами праці на робочих місцях, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина чи матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих за Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою КМУ від 01.08.1992 № 442;
- складати і затверджувати переліки робіт, що виконують на підприємстві за наявними допусками:
- з підвищеною небезпекою, при виконанні яких необхідно видавати наряди-допуски;
- виконання яких потребує професійного добору, відповідно до Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженого наказом МОЗ, Держнаглядохоронпраці від 23.09.1994 № 263/121;
- одержати дозвіл на виконання робіт з підвищеною небезпекою та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та подати необхідні декларації відповідності його матеріально-технічної бази та робіт відповідно до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 № 2806-IV;
- забезпечити працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту.
Курити тютюнові вироби та приймати їжу у виробничих приміщеннях й на території суб’єкта господарювання дозволено у спеціально відведених для цього місцях. Спеціально визначені та обладнані для куріння місця повинні бути позначені знаком або написом, мати урну або попільницю з негорючих матеріалів.
Окрім того, Правилами № 635 встановлено вимоги безпеки під час обслуговування, експлуатації виробничого обладнання та організації робочих місць, порядок нанесення захисних покрить на внутрішні поверхні технологічних посудин, утримання, експлуатація та обслуговування електроустановок та електричних мереж, а також вимоги безпеки під час проведення технологічних процесів, а саме, виробництва:
- солоду;
- пива;
- безалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод;
- квасу.
Окремими розділами унормовано безпечний розлив напоїв, а також їх транспортування та зберігання.
Також затверджено зразки:
- Журналу реєстрації нарядів-допусків на проведення робіт з підвищеною небезпекою;
- обліку Переліку робіт, що виконуються на підприємстві за нарядами-допусками;
- Наряду-допуску на виконання робіт з підвищеною небезпекою.
Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри