Мінсоцполітики затвердило правила охорони праці при виробництві пива та безалкогольних напоїв

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Кадровик-01. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Ми вже відібрали головне для вас
Правила обов’язкові для виконання роботодавцями та працівниками при виробництві солоду, пива (в т. ч. при експлуатації мініпивоварень з виробництва пива, призначених для барів, ресторанів, кафе і невеликих виробництв), безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод.

Наказом Мінсоцполітики від 18.04.2017 № 635 затверджено Правила охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв, які встановлюють вимоги до безпечного виконання робіт у технологічних процесах виробництва солоду, пива, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод (далі — Правила 635).

Правила 635 зобов’язують роботодавця:

  • одержати дозвіл на виконання робіт з підвищеною небезпекою та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та подати необхідні декларації відповідності його матеріально-технічної бази та робіт відповідно до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 № 2806-IV;
  • забезпечити працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Курити тютюнові вироби та приймати їжу у виробничих приміщеннях й на території суб’єкта господарювання дозволено у спеціально відведених для цього місцях. Спеціально визначені та обладнані для куріння місця повинні бути позначені знаком або написом, мати урну або попільницю з негорючих матеріалів.

Окрім того, Правилами № 635 встановлено вимоги безпеки під час обслуговування, експлуатації виробничого обладнання та організації робочих місць, порядок нанесення захисних покрить на внутрішні поверхні технологічних посудин, утримання, експлуатація та обслуговування електроустановок та електричних мереж, а також вимоги безпеки під час проведення технологічних процесів, а саме, виробництва:

  • солоду;
  • пива;
  • безалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод;
  • квасу.

Окремими розділами унормовано безпечний розлив напоїв, а також їх транспортування та зберігання.

Також затверджено зразки:

  • Журналу реєстрації нарядів-допусків на проведення робіт з підвищеною небезпекою;
  • обліку Переліку робіт, що виконуються на підприємстві за нарядами-допусками;
  • Наряду-допуску на виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Ольга Догадіна,
провідний експерт
Експертус Кадри

додаток

Зміни впродовж літа в бронюванні та отриманні критичності

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення з роботи під час відпустки

Працівник вирішив звільнитися під час відпуски. Як оформити припинення з ним трудових відносин і чи доречно відкладати звільнення після відпустки? Чи можливе звільнення під час відпустки без збереження заробітної плати за власним бажанням? Коли подавати заяву на звільнення під час відпустки? Відповіді на усі питання щодо звільнення працівника під час відпустки — у статті.
75087

Оформлення наказу за ДСТУ 4163:2020 за зразком

Написати правильно реквізити в документі — лише півсправи. Потрібно їх правильно розташувати, дотримати вимог щодо міжрядкових інтервалів, як того вимагає ДСТУ 4163:2020. Не гайте часу, скористайтеся готовим зразком наказу із підказками
121450

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
145029

Змінний графік роботи: складання і впровадження

Потрібно запровадити змінний графік роботи на підприємстві, враховуючи умови воєнного стану, одержати зразки змінного графіку роботи та скласти наказ про змінний графік роботи, — тоді пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
109980

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді