Як нарахувати матеріальну допомогу на оздоровлення медику, що працює на 0,5 ставки? Роз’яснює МОЗ

Допомогу на оздоровлення виплачують за основним місцем роботи працівника у розмірі посадового окладу. Утім, розмір допомоги може бути і більшим…

МОЗ в листі від 02.03.2017 № 10.1-13/Д-1/697-17/6006 нагадало, що медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) виплачують допомогу на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання  щорічної основної відпустки (постанова КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 № 524).

Переліки лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою, молодших спеціалістів з медичною освітою у закладах охорони здоров’я затверджені наказами МОЗ від 28.10.2002 № 385 та від 23.11.2007 № 742.

Статистиків медичних віднесено до середнього медичного персоналу, тому вони мають право на виплату допомоги на оздоровлення (наказ МОЗ «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.1992 № 195).

Молодших медичних сестер віднесено до категорії робітників (Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників охорони здоров’я «Випуск 78», затверджений наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117).

Посади біологів віднесено до професіоналів з вищою немедичною освітою, що не належать до медичних або фармацевтичних посад.

МОЗ зауважив, що керівники закладів охорони здоров’я мають право у межах фонду заробітної плати, затвердженого у кошторисах доходів і видатків, надавати працівникам матеріальну допомогу, у т. ч. на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік (п. 5.11 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519).

Ці умови поширено на всі категорії працівників закладів охорони здоров’я. При цьому обсяги фонду заробітної плати працівників комунальних закладів охорони здоров’я самостійно затверджують місцеві органи влади при формуванні показників видатків місцевих бюджетів на відповідний рік.

Також МОЗ наголошує, що допомогу на оздоровлення виплачують за основним місцем роботи працівника у розмірі посадового окладу, залежно від обсягу роботи за посадою (1,0; 0,75; 0,5; 0,25), який відображено у графі 13 тарифікаційного списку.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Допомога на поховання 2024

Кадровик переживає з працівниками безліч подій з їхнього життя. Якщо працівник звернувся за допомогою на поховання члена сім’ї або, навпаки, родичі працівника прийшли з сумною звісткою, будьте готові оформити допомогу, надавши при цьому зразок заяви на матеріальну допомогу на поховання та роз’яснити особливості одержання такої допомоги
118562

Матеріальна допомога на оздоровлення

Для того, щоб отримати матеріальну допомогу на оздоровлення, потрібно взяти свою щорічну відпустку (або її частину). Матеріальна допомога на оздоровлення надається окремим категоріям працівників. Кому та як оформити матеріальну допомогу на оздоровлення, чи виплачувати таку допомогу під час воєнного стану? Відповідь на ці та інші запитання щодо надання матеріальної допомоги на оздоровлення знайдете у статті.
110986

Заява на матеріальну допомогу на оздоровлення до щорічної відпустки

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення на законодавчому рівні регламентовано тільки для підприємств, установ та організацій, які фінансують з бюджету. Недержавні підприємства можуть врегулювати це питання у колдоговорі.
113076

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47645

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді