Мінсоцполітики затвердило форму службового посвідчення інспектора праці

Виготовляти, видавати, зберігати, вести облік і знищувати бланки службових посвідчень інспектора праці має Держпраці.

Наказом Мінсоцполітики від 24.05.2017 № 866 затверджено нову Форму та опис службового посвідчення інспектора праці.

Службове посвідчення матиме вигляд книжки розміром 60 × 90 мм у твердій обкладинці темно-червоного кольору. Ліва та права внутрішні сторінки службового посвідчення будуть виготовлені із захищеного паперу з фоновою сіткою червоного кольору.

На лицьовому боці службового посвідчення будуть розміщені виконані тисненням фольгою золотого кольору зображення та написи:

  • у верхній частині посередині — зображення малого Державного Герба України;
  • нижче під зображенням малого Державного Герба України посередині — одним рядком слова «ІНСПЕКТОР ПРАЦІ».

Фотокартка має бути скріплена гербовою печаткою Держпраці.

На внутрішньому боці посвідчення справа зазначатимуть інформацію про орган контролю та посаду, на якій працює власник посвідчення.

Нагадаємо, що інспектор праці під час проведення інспекційного відвідування повинен пред’явити об’єкту відвідування або уповноваженій ним посадовій особі своє службове посвідчення (п. 9 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 26.04.2017 № 295). І це єдиний документ, що має пред’явити інспектор відповідно до нового порядку інспекційних відвідувань. Направлення на перевірку, як раніше, інспекторам більше не видаватимуть.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26968

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді