МВС затвердило положення про підрозділ з питань цивільного захисту

Підрозділ з питань цивільного захисту утворюють суб’єкти господарювання, віднесені до відповідної категорії цивільного захисту, для організації заходів цивільного захисту.

Наказом МВС від 20.04.2017 № 325 затверджено Типове положення про підрозділ з питань цивільного захисту суб’єкта господарювання (далі — Положення № 325), мета якого — впорядкувати структуру та функції підрозділів з питань цивільного захисту суб’єктів господарювання (далі — підрозділ ЦЗ).

Нагадаємо, що підрозділи з питань цивільного захисту утворюють суб’єкти господарювання, віднесені до відповідних категорій цивільного захисту, з чисельністю працюючих понад 3000 осіб. У суб’єктах господарювання, із загальною чисельністю працюючих від 200 до 3000 осіб та у суб’єктах господарювання, віднесених до другої категорії цивільного захисту, призначають посадову особу з питань цивільного захисту. А у суб’єктах господарювання з чисельністю працюючих до 200 осіб призначають особу з питань цивільного захисту за рахунок штатної чисельності суб’єкта господарювання (ч. 2 ст. 20 Кодексу цивільного захисту України).

Підрозділ ЦЗ підпорядкований та підзвітний безпосередньо керівникові суб’єкта господарювання. У разі якщо суб'єкт господарювання перебуває у сфері управління центрального органу виконавчої влади, районної, районної у м. Києві державної адміністрації, виконавчого органу міської, селищної, сільської рад, підрозділ з питань цивільного захисту суб’єкта господарювання також підзвітний цим органам.

Основними завданнями підрозділу ЦЗ є:

  • організація виконання заходів у сфері цивільного захисту на об’єктах суб’єкта господарювання, спрямованих на захист працівників, майна і територій від надзвичайних ситуацій, зменшення ризику їх виникнення та забезпечення сталого функціонування суб’єкта господарювання в умовах надзвичайної ситуації і в особливий період;
  • забезпечення виконання завдань, створених суб’єктом господарювання, органами управління і силами цивільного захисту та підтримання їх готовності до дій за призначенням;
  • забезпечення виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки.

Підрозділ ЦЗ очолює керівник, якого призначає на посаду і звільняє з посади керівник суб’єкта господарювання згідно із законодавством. Керівник підрозділу ЦЗ повинен мати повну вищу освіту та стаж роботи у сфері цивільного захисту не менше 2-х років.

Підрозділ ЦЗ утримується за рахунок коштів суб’єкта господарювання.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126361

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45629

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді