Затримка зарплати менше місяця — штраф в 1 МЗП

Штраф у такому розмірі — незалежно від кількості працівників, яким затримали зарплату.

Державна служба України з питань праці (лист від 21.08.2017 № 8692/3/4.3-ДП-17) нагадала, що юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплату їх не в повному обсязі — у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (абз. 3 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Аудит кадрової роботи від Держпраці: якщо запросити інспектора, штрафів не будеЧитайте також: Інспекційні відвідування замість перевірок: усе по-новому

При порушенні строків виплати працівникам заробітної плати чи інших виплат, передбачених законодавством про працю, терміном менше місяця, застосовують відповідальність, передбачену абзацом 8 частини 2 статті 265 КЗпП, у розмірі однієї МЗП.

Затримка зарплати менше місяця — штраф в 1 МЗПДізнайтеся, яку відповідальність буде покладено на роботодавця за затримку повного розрахунку з працівником при звільненні

Ця штрафна санкція накладається на роботодавця незалежно від кількості працівників, щодо яких виявлено порушення.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26981

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді