Назви посад в органах місцевого самоврядування та посадовий оклад старости. Роз’яснює Мінсоцполітики

Сільський (селищний) голова територіальної громади, що приєдналася до об’єднаної територіальної громади, виконує обов’язки старости зі збереженням розміру та умов оплати праці, що були йому встановлені як сільському (селищному) голові до приєднання

Міністерство соціальної політики України (лист від 04.08.2017 № 2084/0/101-17/284) нагадало, що класифікацію посад в органах місцевого самоврядування визначено в статті 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III, зокрема, посади спеціалістів віднесено до п’ятої, шостої та сьомої категорій відповідно до рівня органів місцевого самоврядування.

Професійні назви роботи «Спеціаліст державної служби», «Спеціаліст-бухгалтер», «Спеціаліст-юрисконсульт» (код 2419.3) містяться у Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (далі — КП). Ці професійні назви належать до професійного угрупування «Професіонали державної служби».

Назви посад спеціалістів можуть бути розширені за потребою користувача для внутрішнього використання термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності (прим. 2 Дод. В до КП). Тому у штатних розписах органів місцевого самоврядування та трудових книжках працівників вказують посади: «Спеціаліст із земельних питань», «Спеціаліст з питань роботи з молоддю, фізичної культури та спорту» тощо.

Спеціалістам органів місцевого самоврядування можуть бути присвоєні кваліфікаційні категорії (головний, провідний, I та II категорії) (Типові професійно-кваліфікаційні характеристики посадових осіб місцевого самоврядування, затверджені наказом Головного управління державної служби України від 29.12.2009 № 406).

Назва посади керівника відділу державної реєстрації

У КП вміщено назву посади «Начальник відділу» (код КП 1229.3), яка належить до професійного угрупування «Керівні працівники апарату місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування».

Зазначена назва посади може бути розширена за потребою користувача для внутрішнього використання термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності, зокрема:

  • начальник відділу державної реєстрації;
  • начальник відділу з питань державної реєстрації;
  • начальник відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (прим. 2 Дод. В до КП).

Мінсоцполітики зауважує, у разі створення в органах місцевого самоврядування відділу державної реєстрації його має очолювати начальник відділу. В посадовій інструкції посади начальника відділу визначають основні завдання, обов’язки, права і відповідальність за виконання покладених функцій, серед яких не тільки функції керівництва діяльністю відділу, а також виконання обов’язків державного реєстратора з відповідними повноваженнями та наявністю персональної печатки і доступу до держреєстрів.

Умови оплати праці сільського голови після приєднання до ОТГ

Сільський (селищний) голова територіальної громади, що приєдналася до об’єднаної територіальної громади (далі — ОТГ), виконує обов’язки старости на період повноважень ради ОТГ поточного скликання. За ним зберігаються розмір та умови оплати праці, що були йому встановлені як сільському, селищному голові до приєднання (ч. 1 ст. 8-3 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 № 157-VIII).

Посадові оклади старост визначають згідно з додатком 50 до постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 № 268 (далі — Постанова № 268).

Посадові оклади сільських і селищних голів визначають згідно з додатком 54 до Постанови № 268.

Мінсоцполітики наголошує, у разі, якщо сільський (селищний) голова територіальної громади, що приєдналася до ОТГ, виконує обов’язки старости, умови оплати праці йому визначають згідно з додатком 54 до Постанови № 268.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікатор професій: чинний

Національний класифікатор України «Класифікатор професій» призначений для застосування всіма роботодавцями під час підготовки штатного розпису чи для запису про роботу у трудові книжки працівників. У статті ви знайдете відповідь на такі питання: як працювати з Класифікатором професій та здійснювати пошук по цьому Класифікатору, для чого необхідний діючий Класифікатор професій, як працює класифікатор професій «пошук по назві»?
184548

Зміна № 13 до Класифікатора професій — огляд

Затверджено Зміну 13 до Класифікатора професій ДК 003:2010 (наказ Мінекономіки від 16.01.2024 № 1410). Огляд показав, що Зміна 13 до Класифікатора професій стосується, здебільшого, професій IT-галузі. Детальний огляд Зміни 13 до КП — у цій статті.
2147

Зміна № 12 до Класифікатора професій: огляд змін

Наказом Мінекономіки від 23.06.2023 № 6312 була затверджена Зміна 12 до Класифікатора професій ДК 003:2010. У матеріалі проведемо огляд та аналіз чинних змін, розберемося, які професії виключили, змінили і додали в Класифікатор професій
1770

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді