Чи діє нова квота для працевлаштування 45-річних громадян

Інтернет- та медіа-ЗМІ рясніють цитатами посадовців про нову квотну категорію працівників — громадян, яким виповнилося 45 років. Чим запроваджено цю гарантію і коли вона діятиме?

КМУ запровадив для підприємств квоту для працевлаштування осіб, яким виповнилося 45 років. Таку інформацію поширюють ЗМІ з посиланням на прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та міністра Мінсоцполітики Андрія Реву.

За словами Андрія Реви, це законодавча норма, яку реалізовуватимуть через підзаконні акти. Закон набирає чинності з 01.01.2018. За невиконання квоти до роботодавців застосовуватимуть санкції.

Кадровики марно шукають текст цього документа, тому звертаються за роз’ясненнями експертів журналу «Кадровик-01» та системи «Експертус Кадри». Пояснюємо.

На засіданні КМУ 18.10.2017 Володимир Гройсман повідомив, що аби забезпечити робочими місцями працівників, старших за 45 років, Уряд увів для них квоти.

Натомість цю новацію «запровадили» лише на словах і немає не тільки нормативно-правового акта, а й не оприлюднено тексту його проекту.

Зауважимо, що гарантії держави щодо захисту прав громадян на працю та реалізації їхніх прав на соціальний захист від безробіття визначає Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон про зайнятість). Так, підприємства з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб зобов’язані виконувати 5% квоту із працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (п. 2 ст. 14 Закону про зайнятість).

На підприємствах із чисельністю від 8 до 20 працівників з 01.01.2018 має працювати мінімум одна особа, якій до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років. Таку гарантію запровадив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VIII.

На сайтах Мінсоцполітики, КМУ, Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення та ВРУ немає жодної інформації щодо законопроекту про внесення змін до статті 14 Закону про зайнятість.

Чи діє нова квота для працевлаштування 45-річних громадян Дізнайтеся, чи враховувати до квоти для працевлаштування сумісників

Тому або найближчим часом оприлюднять такий законопроект, або, імовірно, посадовці сплутали 45-річних осіб із працівниками, яким залишилося 10 років до настання права на пенсію за віком.

Тож про зміни у законодавстві читайте з надійних джерел — триматимемо вас у курсі.

Ірина Житкова,
головний редактор Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163634

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді