Уряд змінив форму контракту з керівником закладу охорони здоров’я

КМУ визначив механізм утворення спостережної ради закладу охорони здоров’я, а також її права та обов’язки.

Кабмін прийняв постанову «Про спостережну раду закладу охорони здоров’я та внесення змін до Типової форми контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я» від 27.12.2017 № 1077 (далі — Постанова № 1077), якою затвердив:

  • Порядок утворення спостережної ради закладу охорони здоров’я;
  • Типове положення про спостережну раду закладу охорони здоров’я.

Спостережна рада закладу охорони здоров’я — це наглядовий орган закладу охорони здоров’я державної або комунальної форми власності, що надає медичну допомогу вторинного та/або третинного рівня, з яким головним розпорядником бюджетних коштів укладено договір про медичне обслуговування населення.

Спостережну раду також можна утворити при іншому закладі охорони здоров’я.

Власник (уповноважений ним орган) утворює спостережну раду у кількості не більш як 15 осіб, до складу якої входять:

  • один представник власника закладу охорони здоров’я (уповноваженого ним органу);
  • представники структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення місцевої держадміністрації та/або виконавчого органу відповідної місцевої ради — від однієї до чотирьох осіб;
  • депутати місцевих рад (за згодою) — від однієї до двох осіб;
  • представники громадськості та громадських об’єднань, діяльність яких спрямована на захист прав у сфері охорони здоров’я, організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції (за згодою), — від однієї до восьми осіб (по одному представнику).

Спостережна рада діє на засадах добровільності, відкритості та прозорості. Витрати на організацію засідань спостережної ради здійснюють за рахунок закладу охорони здоров’я.

Строк повноважень спостережної ради — три роки. Одна і та сама особа не може бути членом спостережної ради більше двох строків підряд.

До складу спостережної ради входять голова, заступник голови, секретар і члени спостережної ради. Спостережну раду очолює її голова, який персонально відповідає за виконання покладених на неї завдань.

Члени спостережної ради не мають права перешкоджати діяльності закладу охорони здоров’я, здійсненню медичного обслуговування населення.

Члени спостережної ради не мають права розголошувати відомості, що становлять лікарську таємницю, персональні дані та іншу інформацію з обмеженим доступом, розголошення якої заборонено законодавством, які стали їм відомі у зв’язку з виконанням своїх обов’язків. Члени спостережної ради підписують зобов’язання щодо нерозголошення такої інформації (у довільній формі).

Окрім того, Постановою № 1077 унесено зміни до Типової форми контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я, затвердженої постановою КМУ від 16.10.2014 № 642, а саме, доповнено перелік обов’язків керівника закладу. Керівник закладу зобов’язаний:

  • розглядати пропозиції спостережної ради закладу, що надаються в межах її компетенції, та вживати заходів для усунення виявлених порушень та підвищення рівня забезпечення безпеки пацієнтів у закладі;
  • з урахуванням вимог законодавства, зокрема щодо інформації з обмеженим доступом, забезпечувати доступ членів спостережної ради закладу до інформації та матеріалів, необхідних для розгляду питань, що належать до її компетенції, протягом п’яти робочих днів з дати надсилання письмового запиту голови спостережної ради закладу на ім’я Керівника закладу.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення гіг-контракту

Одним з останніх трендів в IT-галузі є використання гіг-контрактів, на відміну від договорів з ФОПами, які дають змогу бізнесу залучати працівників для виконання конкретних завдань або проєктів. В Україні гіг-контракт між гіг-спеціалістом та резидентом можливо оформити в межах правового режиму Дія Сіті.
6085

Зразок строкового трудового договору 2019

Коли оформити трудові відносини з працівником на невизначений строк неможливо з законодавчо установлених підстав, укладайте строковий трудовий договір.
49684

Переукладення та продовження трудового контракту

За два місяці до закінчення строку чинності контракту за угодою сторін його може бути продовжено або укладено на новий строк. Зі статті дізнаєтеся, чим відрізняється продовження трудового контракту від переукладення контракту.
22416

Контракт про прийняття на роботу: нюанси укладення та зразок

Контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки та відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, можуть встановлюватися угодою сторін.
11968

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді